2023. április 10., hétfő

Pennsylvaniai Egyetem: A brokkoli fogyasztása megelőzi a bélbetegségeket

2023. április 7. Stanislav Timonov ,
A Pennsylvaniai Egyetem (USA) tudósai nemrégiben végzett tanulmányukban azt találták, hogy a brokkoli fogyasztása segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal megakadályozza a betegségek kialakulását.
A vékonybél fala lehetővé teszi az egészséges víz és tápanyagok bejutását a szervezetbe, de megakadályozza az élelmiszer-részecskék és baktériumok bejutását, amelyek károkat okozhatnak. A beleket bélelő bizonyos sejtek, köztük az enterociták, a serlegsejtek és a Paneth-sejtek, segítenek ennek a tevékenységnek a modulálásában és az egészséges egyensúly fenntartásában.
A tudósok szerint a brokkoliban található molekulák aril-szénhidrogén receptor ligandumok kötődnek az aril-szénhidrogén receptorhoz (AHR), és ez a kapcsolat számos olyan tevékenységet indít el, amelyek pozitívan befolyásolják a fent említett bélsejtek működését.
Ennek a tulajdonságnak a felfedezésére a kutatók kísérletet végeztek egereken, amelyeket két csoportra osztottak. Az első csoport 15% brokkolit tartalmazó diétára került, ami körülbelül napi 250 grammnak felel meg egy személy számára, a második csoportot pedig a szokásos módon etették. A tudósok ezután elemezték az állatok szöveteit, hogy meghatározzák az AHR aktiválódás mértékét, ellenőrizzék a bélsejtek működését és a bélnyálka koncentrációját.
„A brokkolival nem etetett egerek bélrendszere a betegségek kialakulásával kapcsolatos különféle módokon veszélyeztetett. Tanulmányunk kimutatta, hogy a brokkoli az AHR ligandumok természetes forrásaként használható, és az ezekben a ligandumokban gazdag étrend elősegíti a vékonybél ellenálló képességét.Gary Purdue, a tanulmány vezető szerzője mondta.
Korábban a Pennsylvania Állami Egyetem (USA) tudósai azt találták, hogy az aszalt szilva napi fogyasztása javíthatja a posztmenopauzás nők bélmikrobiómáját.