2022. január 12., szerda

Itt van a megoldás a dióburok-fúrólégy ellen!

2022. január 11., Polgárné Sarok Edit
A csalitechnológia a dióültetvényekben is nagy segítség lehet, a kiskertben pedig maga a megváltás a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele ellen.
Óriási károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy pusztítása a kiskertekben és a dióültetvényekben egyaránt, ami miatt vegyszeres védekezés nélkül szinte lehetetlené vált a dió betakarítása az utóbbi években. Ez az árakban is megmutatkozik, a dióbél ára néhány év leforgása alatt kiugróan megemelkedett. Most annak jártunk utána, hogy a vegyszeres védekezés mit takar pontosan, és hogyan érdemes alkalmazni a kiskertben és az ültetvényekben.
A csalitechnológia jelentheti a megoldást, és nem csak a rajzás időpontjának meghatározása miatt!
2021 nyarán engedélyezték hazánkban a hatalmas károkat okozó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) elleni védekezést kiegészítő hatásjavítóként a Combi Protec nevű készítményt.
Egy csalogató anyagról van szó (oldható koncentrátumkészítmény), amely 1160 g/liter növényi kivonatot és 140 g/liter cukrot (monoszacharidok és poliszacharidok) tartalmaz. Tartósító és nedvesítő szerként van forgalomban az Egyesült Királyságban 2019. január 25-től.
Fontos, hogy a készítményt a rajzás időszakában kell alkalmazni. "Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, minimum két alkalommal szükséges alkalmazni a rovarölőt: júliusban, majd még egyszer augusztusban", mondja Both Gyula, növényvédelmi és a agrokémiai szakmérnök.

A nyugati dióburok-fúrólégy lárvája és a kártétel – Fotó: Agroinform
A Combi Protec minden ehető növény esetében használható, amennyiben betartják a peszticidhasználat törvényes feltételeit, és ha a peszticidet nem használják fel az adott alkalmazásra engedélyezett maximális mennyiség 50%-ánál nagyobb mennyiségben.
Ezekkel a készítményekkel keverhető: Gazelle®, Gazelle® SG, Mospilan®, Laser®.
A csalianyag a fent említett rovarirtó szerekkel együtt használható minden nem ehető növény esetében is, feltéve, hogy betartják a peszticidhasználat törvényi feltételeit. Adott kultúrában engedélyezett rovarölő szerrel keverhető, de előtte végezzünk keverhetőségi vizsgálatot.
Fontos! Nem használható keverékben más rovarirtó szerekkel, gombaölő szerekkel, segédanyagokkal, lombtrágyákkal. A permetlé felhordásának a bekeveréstől számított 24 órán belül kell kikerülnie, a permetezővíz paramétereinek függvényében.