2017. december 23., szombat

A batáta vetése, gondozása, szaporítása, igénye

Az édesburgonya (batáta) jellemzői, élettani hatásai és konyhai felhasználása
Kert Anna - jan 19, 2017
Második útján Kolumbusz Kristóf, amikor visszatért Európába, hajójának fedélzetén már ott voltak az édesburgonya (Ipomoea batata) gumói, amit a hajón utazó bennszülöttek egyszerűen csak patata-ként emlegettek.
Mivel Kolumbusz Kristófnak – miután megkóstolta – ízlett, úgy döntött: elhozza Európába a batátát.
A trópusokon, mint például Dél-Amerikában évelő, a mi éghajlatunkon általában csak egyévesként termesztett. Alaktanilag a faj rendkívül változatos.
A batáta bemutatása
A világ élelmezésében betöltött szerepe a batátának vagy édesburgonyának kultúrnövényeinket tekintve, egyike a tíz legfontosabb növényünknek.
2004-ben a Tápiói 96 fajta állami elismerésben részesült. Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztjük, mely igazi gyökérgumó, a föld alatt a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik. A gumó a fényen nem fejlődik.
Alakja és gumójának hossza változó, alakja lehet a gömbölyűtől az orsóformáig a hengeresen át, szinte minden alakban. A mérete a néhány centistől a huszonöt-harminc centimétert is elérheti. Előfordulnak termésében a másfél kilót elérő gumók is! A batáta gumójának jellemzője, hogy a gumók vége általában kihegyezett. A hús színe a fehértől a a narancssárga színűig terjed, de éppen úgy lehet sárgásbarna és bíborszínű is.
A héjának színe a vöröses bíbortól a világos-barnássárga számos árnyalatában fordul elő.
A trópusi világ régióiban az édesburgonya termesztése nagyon gyorsan elterjedt és vált ennek a térségnek egyik legfontosabb élelmiszerévé. Mára már az egyik legnépszerűbb zöldségnövénynek számít. Kiterjedten az Egyesült Államokban, a trópusi Amerika Államaiban, Japánban, Kínában, valamint Óceánia szigetvilágának déli részén termesztik. Ezeken a területeken a rizs mellett a népesség fő táplálékának számít.
Mit tartalmaz a batáta?
A növény sárga és vörös gumóhúsú változatai rendkívül kiváló táplálékot jelentenek, úgy, mint a sárgarépa, az édesburgonya is gazdag forrása az alfa-karotinnak és prekurzorai az A-vitaminnak. Magas a keményítőtartalma, így Japánban alkoholt és keményítőt is állítanak elő az édesburgonyából. Jelentős még a fehérje és cukortartalma is, és kis mennyiségben illóolajat tartalmaz, ami a gumóknak biztosít egy diszkrét sajátos aromát.
Fiatal hajtását és levelét zöldségként is fogyasztják egyes trópusi területeken, mivel a zöld batáta fogyasztásának gyógyító szerepe van a magas vérnyomásos betegségek kezelésében. Az állatok takarmányozására a batáta hajtásrendszerét szárítva vagy silóként hasznosítják. Takarmányértéke a zöld részeknek a lucernához hasonlítható.
Batáta a konyhában
Az őstermelők az édesburgonyát elsősorban közvetlen konyhai felhasználásra szánják. Ugyanolyan sokféleképpen és sokrétűen felhasználható mint a burgonya. Fogyasztható főzve, sülve, szárítva, de akár lisztté őrölve is. Az édesipar konzervként hasznosítja, mely feldolgozott formában bébiétel, kandírozott termékek, pelyhesített és gyorsfagyasztott formában kerül a fogyasztók asztalára.
A batáta sokhasznú növény, de elsősorban szénhidrát és energiatermelő kultúrnövény. Táplálkozási jelentőségét tekintve lehet kiegészítő és fő táplálék, zöldségnövény és luxus élelmiszer cikk is.

Az édesburgonya (batáta – Ipomoea batata) Amerika felfedezése után jelent meg Európában is. Rendszertanilag a növényvilág Solanales rendjének Convolvulaceae családjába tartozik. A batáta alaktanilag rendkívül változatos faj. A burgonyával és csicsókával szemben gumója igazi gyökérgumó. Magyarországon az utóbbi években terjedt el nagyobb mértékben a termesztése.
A batáta vetése, szaporítása
Az édesburgonya termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat termesztésével. Első alkalommal beszerezzük ültetéséhez a palántát, és később már saját batáta gumó meghagyásával és felhasználásával oldhatjuk meg az ültetést. Azonban ha egyetlen gumót megvásárolunk, olcsóbban előállíthatjuk az ültetéshez szükséges palántát.
Február végén a batáta gumót kettévágjuk, a vágott felével lefelé fordítva vízbe állítjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne fogyjon le róla. A gumókon megindul a hajtás növekedése, amelyből később a palánták lesznek. Ezeket a hajtásokat, amikor elérik a húsz centiméteres hosszúságot, levágjuk és vízben gyökereztetjük. Egy-egy gumó akár tizenöt-húsz darab hajtást is hozhat, tehát nem kerül sokba a szaporítás. Amikor ezek a hajtások gyökeret eresztettek, megtörténhet az édesburgonya elültetése.
Először ültessük cserépbe, hogy még a tavaszi fagyok ne ártsanak a gyenge hajtásoknak, hagyjuk, hogy a cserépben megerősödjenek a palánták. A tavaszi fagyok elmúlása után, május környékén a megerősödött gyökérzetű hajtásokat kiültethetjük a kertbe az eredeti helyére.
A batáta gondozása
A batáta szereti a napos, meleg helyet és igényli az intenzív öntözést, bár ugyan jól tűri a szárazságot is, de az öntözéssel nagyobb, szebb terméseket takaríthatunk be.
Az ültetés egy méteres sortávolságra és harminc centiméter tőtávolságra történjen, mivel helyigényes növény. Úgy ültessük a palántákat, hogy a föld felszín felett csak a két első levél legyen, a többi kerüljön a föld alá. Több métert is elérhet a futása,ezért növekedéskor nyugodtan tépjük fel az indákat, hogy ne tudjanak gyökeret ereszteni, így nagyobb gumókat érhetünk el.
A batáta betakarítása
Az édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani. Kicsit munkaigényes a betakarítása, mivel a föld alatt a tőtől, akár nyolcvan centiméter, de egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel megtisztítva mossuk meg és rakjuk száraz helyre, hogy lehetőség szerint ne érjenek egymáshoz, így a sebei könnyebben begyógyulnak. A helyiség, ahol tároljuk ne legyen húsz fokos hőmérsékletnél alacsonyabb, mert a gumó nem bírja el a hidegen történő tárolást, és gondoskodjunk megfelelő páratartalomról is.
A batáta betegségei
A batátának egyelőre még nincs ismert betegsége, ezért különösebb vegyszeres beavatkozást nem igényel, és más egyéb kémiai beavatkozást sem szükséges.
Kártevői lehetnek a rágcsálók, ami más egyéb gumós növényekkel szemben is előfordulhatnak, védekezés ellenük a megszokott módon történik.
A batáta felhasználása
A batáta egy nagyon egészséges, nagy tápértékű növény, melynek felhasználása sokoldalúan történhet. Zöld leveleit konyhánkban használhatjuk salátaként, de alkalmazzák állatok takarmányozására is.
A gumó fogyasztását ajánlják cukorbetegeknek burgonyafogyasztás helyett, sokkal egészségesebb. Sokrétűen használhatjuk olyan módon, mint az egyéb burgonyafajtákat.