2023. április 18., kedd

MMZ-30TD lenne a T-16-ot lecserélő traktor?

T-16-os vagy újabban a minszki MMZ-30TD
Sokan valószínűleg emlékeznek arra, hogy a Szovjetunióban milyen népszerű volt az „alváz” - a T-16 traktor amit a Vlagyimir Traktorgyárban, később a SAREKS vállalatban (Saransk) gyártották, ahol az Agromash-30SSh nevet kapta. Ukrajnában és az Orosz Föderációban azonban több okból felfüggesztették az önjáró alvázak gyártását. A gyártást a minszki motorgyárban - MMZ végzik.
Az alváz a mezőgazdaságban (beleértve az állattenyésztést és az üvegházakat is), az építőiparban és a közszolgáltatásokban végzett munkák gépesítésére szolgál. A traktor előtt elhelyezett, több tonna rakomány befogadására tervezett platform oldalra vagy előre emelhető.
Az MMZ-30TD néhány műszaki jellemzője:
- hosszúság, szélesség és magasság - 4,19, 1,45 és 2,63 m
- karosszéria méretei - 2,1x1,45x0,365 m
- tengelytáv - 2,5 m
- hasmagasság (agrotechnikai hasmagasság) - 45 cm
- sebesség - 303 km/h között
- üres alváz tömeg – 2,34 t
A négyütemű motor űrtartalma 1,6 liter. A motor turbófeltöltésű, emellett intercoolerrel is fel van szerelve - feltöltött hűtőrendszerrel.
A motor kompakt és könnyen hozzáférhető. A belső égésű motor, amelyet a minszki motorgyár 213 ezer 109 rubelért értékesít, 35 „ló” kapacitást fejleszt, legfeljebb 120 N * m nyomatékkal. A motor kézi sebességváltóval működik együtt, amely hat sebességet biztosít előre és ugyanennyit hátra.
A fő különbség a hagyományos traktorokhoz képest az erőegység hátsó elhelyezkedése. Ugyanakkor elöl van egy csőváz, amelyre eredetileg egy fém test került. Más felszerelés azonban megengedett. A motor mögött egy vonóhorog található, amely utánfutó vontatására lett kifejlesztve.
Vevő kérésére az alvázra opcionális pneumatikus rendszer, elöl és (és) hátul erőleadó tengelyek, egyéb egységek szerelhetők. A lehetséges vontatóberendezések listája lenyűgöző:
- dupla barázdás eke (megengedett talajellenállás 0,9 kg/cm
- kultivátor
- tárcsás vagy hálós borona
- hengeres
- bármilyen típusú vágógép
- burgonyaültető és -ásó
- kasza
Ezen kívül az önjáró alváz kombinálható kerti csigával, levél- és törmelékporszívóval, permetezővel, homokszóróval és hómaróval.
Kabin felszereltsége, belső elrendezése és ergonómiája maradéktalanul megfelel a 79/622 EU szabvány követelményeinek. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van nemzetközi bizonyítvány megszerzésére. A fülke merev vázra épül, amely vészhelyzetekben (például a berendezés felborulása esetén) biztosítja a gép kezelőjének biztonságát. Az üvegezés panorámaszerűen készül: a jó áttekintés garantálja a pótkocsi berendezések munkájának ellenőrzését. Belül minden egyszerű, de jól átgondolt.