2023. április 9., vasárnap

A világ végéig is el lehet menni ezzel az UTV-vel, a benne lévő motor, traktorokban már bizonyított

 https://www.agroinform.hu/4x4/corvus-terrain-utv-royal-kert-63367-002

2023. április 4.,  Royal-Kert Kft.
Ha a világ végéig nem is jut el, de hegyen-völgyön, tanösvényeken keresztül vezet az útja a Szent Ferenc Kórház CORVUS TERRAIN DX4 terepjárójának.
Szokatlan helyszín és szokatlan beszélgetés: dr. Toldy-Schedel Emillel, a budapesti Szent Ferenc Kórház igazgatójával beszélgettünk arról, hogy mit keres ez a sáros CORVUS TERRAIN UTV a kórház bejárata előtt:
CORVUS TERRAIN DX4 UTV Yanmar dízelmotorral – Fotó: Dr. Toldy-Schedel Emil
"Kórházunk fő tevékenysége többek között a kardiovaszkuláris rehabilitáció, a szív- és tüdőtranszplantáltak rehabilitációja, de sok Covid-fertőzött utógondozásában is szerepet vállalunk, körülbelül 1,2 millióan tartoznak hozzánk. De látjuk, hogy nem elég a kórházban ellátni a betegeket, megfelelő, élvezhető életmódprogramokat kell biztosítani betegeink és családjaik számára, illetve lakossági szinten, és erre a legolcsóbb megoldás a mozgás. Ráadásul itt a Pilisi Parkerdő szomszédságában ez viszonylag kézenfekvő is, számtalan túrázási lehetőség adott. Viszont szükség volt egy olyan strapabíró, kisméretű terepjáróra, amivel a túraútvonalak karbantartását is meg tudjuk oldani" – foglalta össze röviden a kórházigazgató, hogy miért vásároltak UTV-t.
2015-ben indították el az "Út az egészséghez" elnevezésű kardiológiai tanösvényprogramot: Budapesten a Hárshegyen, Újpesten, a Normafánál és a Hármashatár-hegyen, valamint Miskolcon, Veresegyházán és a Kékestetőn, eddig összesen 7 helyszínen alakítottak ki 19 túraútvonalat. Ennek a programnak a továbbfejlesztésén dolgoznak jelenleg, a tervek szerint további mintegy 40 tanösvény fog Magyarországon kiépülni, ami körülbelül 100 túrautat jelent majd.
A legfőbb kihívás ezeknek az utaknak a létrehozása, karbantartása, amit nem a városi környezetben, hanem lehetőleg erdős terepen kell megvalósítani. Ezen kívül a következő kihívásoknak is meg kellett felelni a járműnek:Olyan kis méretű terepjáróra volt szükség, ami elfér az erdei ösvényeken, és anyagilag sem jelent túl nagy terhet egy nem állami finanszírozással működő kórháznak.
A kórház sporttevékenységek szervezésében is részt vesz, vannak például biciklitúrák nem épített környezetben. Ha egy ilyen eseményen sérülés történik, akkor nem csak a beteget, hanem a kerékpárt is ki kell hozni.
"Mivel itt vagyunk a Pilisi Parkerdő mellett közvetlenül, a nagyon meleg, nyári időszakban vizet hordunk az állatoknak, illetve kihozzuk a szemetet az erdőből."
A kórháznak van egy körülbelül 2000 tövet számláló levendulása, amiből saját levendulás termékeket, kézkrémeket, olajokat készítenek, itt is hasznát veszik a kis mindenes UTV-nek.

Hidraulikusan emelhető plató – Fotó: Dr. Toldy-Schedel Emil
Miért poCORVUS TERRAIN DX4 UTV?
A fő szempontok egyike az volt, hogy legyen ismert a motor márkája, másrészt pedig az alkatrész-ellátás biztonsága miatt a lehető legrövidebb legyen a szállítási lánc, mert akkor nagyobb az esély, hogy kapnak alkatrészt, ha javítani kell.

Csörlővel is kérhető, aminek nagy használt veszik a túraútvonalakra kidőlt fák eltávolításánál – Fotó: Dr. Toldy-Schedel Emil
"Innentől kezdve egy típus maradt: az Európában gyártott modell, automata váltós, háromhengeres, 993 köbcentis Yanmar dieselmotorral felszerelt CORVUS TERRAIN. A Yanmar motor traktorokban már elég régóta bizonyít, ezzel a világ végéig el lehet menni. Felkerestük a márka magyarországi forgalmazóját, a Royal-Kert Kft.-t, velük összeállítottuk azt a kombinációt, ami nekünk megfelel, azaz télen-nyáron használható, van rajta csörlő, oldalsó vázrendszer például kerékpárok szállításához, valamint hidraulikus emelésű plató, amely 450 kg terhelhetőségű. Egyébként lehet kérni ajtó és ablak nélkül, számtalan variációban, 4x4 meghajtással, sokféle felszereltséggel. Több mint fél évvel ezelőtt vettük, eddig mindenhonnan kijött, sőt még az is előfordult, hogy az erdészek által használt ismert márkájú terepjárót kellett kihúznunk. Azt is megoldottuk, nagyon elégedettek vagyunk a Corvus-szal" – zárta gondolatait a kórházigazgató.
Az UTV mérete: 3414 mm hosszú, 1656 mm széles, magassága 1973 mm, a hasmagasság pedig 309 mm. A vontatási kapacitás ráfutófékes pótkocsival 907 kg. Fékek: 256 mm-es tárcsafékek, kétdugattyús féknyergekkel, hátul pedig 220 mm-es tárcsafékek találhatóak, kétdugattyús féknyergekkel. Kézifék a hátsó kerekeken, független féknyereggel.
A CORVUS TERRAIN DX4 UTV erőteljes 4x4-es dízelmotorral, a hatalmas tároló- és teherbírással tökéletesen felkészült a mezőgazdasági, erdészeti, állattenyésztési és karbantartási munkákra is.