2018. január 18., csütörtök

Meddig vemhesek haszonállataink?

Sokszor téma az állattartás, de van egy fontos része, amiről nem sok szó esik. Mégpedig az, hogy meddig tart állataink vemhessége és mire kell figyelni ez idő alatt? Ezekre a kérdésekre próbálunk meg mai cikkünkben választ adni.
Szarvasmarha
A szarvasmarha vemhességének ideje 9, 5 hónap, azaz átlagosan 285 nap, de 270-300 nap között változhat a vemhességi idő hossza. Ennél kevesebb vagy több napig tartó vemhesség már nem számít normálisnak.
A vemhesség idején egy ideig még lehet fejni a tehenet, de a várható ellés előtt 60 nappal el kell apasztani a teheneket. Ennek fő oka, hogy ha tovább fejjük a vemhes tehenet, az ellést követő laktáció minőségét ronthatjuk vele. Az elapasztás történhet fokozatosan is és egyik pillanatról a másikra is.Anya és borja
A fokozatos elapasztás során először elhagyjuk az esti vagy a reggeli fejést, később csak 2 naponta fejünk egyszer, majd teljesen elhagyjuk a fejést. Gyors elapasztás esetén egyik napról a másikra hagyjuk el a fejést. Ezt a fajta elapasztást csak a kevés tejet adó egyedeknél lehet véghezvinni. Az elapasztás után beszüntetjük az abraktakarmány etetését és a tejtermelést serkentő takarmányokat sem kínáljuk már állatainknak.
Az ellés előtt 12 nappal a vemhes tehenet az ellető istállóban helyezzük el, ahol az ellést követően még 10 napig fog tartózkodni. Az ellés előtt elő kell készíteni az állatot és környezetét az ellésre. Az állat meg kell tisztítani, le kell mosni és fertőtleníteni és az istállóval is ugyan így kell eljárni. Az ellésnél jelen kell lennie egy gyakorlott dolgozónak, hogy tudjon segíteni a borjú világra hozatalában. Szarvasmarha ellésnél sokszor előfordul komplikáció, ilyenkor állatorvosi beavatkozás is szükséges lehet.
Sertés
A koca vemhessége átlagosan 115 napig tart, jóval rövidebb ideig, mint a szarvasmarháé. Szélsőséges értékeknek a 112-119 nap tekinthető, ennél több vagy kevesebb napig tartó vemhesség esetén nagyobb esély van az utódok elhullására. A kocák takarmányozásánál figyelni kell több tényezőre is:
a vemhesítés előtti időszakban fokozatosan növelni kell a takarmány mennyiségét, ezt szaknyelven flushingnek nevezzük,
a vemhesség első 90 napjában fokozódik az anyaállat energiaigénye, így energiában gazdag takarmányra van szüksége,
a vemhesség 90. napját követően a nagy energiaigényt magas tápanyagigény váltja fel, e szerint kell változtatni a takarmány összetételén,
fialást követően a tejtermelés miatt ismét magas energiatartalmú takarmányt kell adni a kocának.Népes sertéscsalád
Egy anyakoca átlagosan 6-12 malacot fial egy ellés során, az utódok születéskori súlya 1,2-1,5 kg attól függően, hány darab malac jött a világra. Minél kevesebb az utód, annál nagyobb azok születéskori súlya.
A sertés fialása általában komplikáció nélkül zajlik, de ha a fialás valamilyen okból mégis elakad, a malacok a méhen belül megfulladhatnak, vagy oxigénhiányos állapotban jöhetnek a világra, amelynek hatására 1-2 napon belül elpusztulnak. Épp ezért fontos, hogy amennyiben problémát észlelünk a fialásnál, azonnal szóljunk szakembernek, állatorvosnak.
A kanca vemhességéről árulkodó jelnek számít az ivarzás elmaradása, illetve az anyaállat viselkedésének megváltozása. A melegvérű lovak vemhességi ideje 11 hónap, pontosabban átlag 336 nap. A szélső értékek 326-350 nap. Hidegvérű kancák esetében a vemhesség ideje 12-14 nappal is rövidebb lehet.
Meleg és hidegvérű kancáknál egyaránt elmondható, hogy a vemhesség ideje 2-3 nappal is rövidebb lehet, ha a születendő csikó nőstény, illetve munkába fogott kancák esetében a vemhesség ideje akár 10 nappal is rövidülhet
.Anya és csikója

A kanca takarmányozására kifejezetten oda kell figyelni a vemhesség időszakában:
a vemhesség első harmadában a jó minőségű alaptakarmányon túl vitaminokat is kell adnunk,
a vemhesség második harmadában az első szakaszban adott takarmányon és vitaminon túl ásványi anyag kiegészítésre van szükség, ezen belül is kalcium és foszfor adagolásról kell gondoskodni,
a csikó testsúlyának közel felét a vemhesség harmadik szakaszában ’szedi fel’, így ekkor az alaptakarmányon, vitaminokon és ásványi anyagokon túl növelni kell az abraktakarmány mennyiségét, vagy energiában és fehérjében gazdag lótápot kell adni a kancának!
Fontos! A vemhesség alatt kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy sose adjunk penészes, toxinos takarmányt, mert bizonyos gombatoxinok a vemhesség bármely szakaszában vetélést okozhatnak!
Lovak ellésekor előfordulhat komplikáció, ekkor szakavatott ember könnyen tud segíteni az ellésben, de előfordulhat olyan szituáció (farfekvés), amikor állatorvos segítségét kell kérni.
Nyúl
Méretéből adódóan nyulak esetében van a legegyszerűbb dolga az állattartóknak. A nyúl vemhességi ideje 31-33 nap. A 29. nap előtti fialást vetélésnek nevezzük, ezek a magzatok minden esetben halva jönnek a világra. Ugyan ez történik túlhordás esetén is. Erről 34. nap utáni fialáskor beszélhetünk.
A nyulak vemhességét nagyon nehéz észrevenni, csak szakavatott szemek (illetve kezek) képesek rá. A fedeztetés után 2 héttel, ha megtapogatjuk az anya hasát a medencecsont előtt és apró duzzanatokat érzünk, vemhességről beszélhetünk
.Kisnyulak a fészekben

A vemhesség látható jelei a 24. naptól kezdve vehetőek észre. Innentől biztosítani kell az anya számára a megfelelő alomanyagot és a fészeképítéshez szükséges finom szálú szalmát. Az ellést megelőzően a gondos anyanyúl fészket épít, melyet a saját hasából kitépkedett szőrével bélel ki és ide hozza világra fiókáit.
A vemhes anyák takarmányozására jellemző, hogy fokozni kell a bevitt vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét és könnyen emészthető tápok etetéséről kell gondoskodnunk. A vemhesség 20. napjától robbanásszerűen kezdenek növekedni a magzatok az anyaméhben, egyre nagyobb teret töltenek ki, így az anya emésztőrendszere egyre nehezebben tud dolgozni. Épp ezért ebben az időszakban fokozottan törekedni kell arra, hogy minél könnyebben emészthető takarmányt adjunk anyanyulaink számára.
A fialás előtt minél több folyadékot biztosítsunk állatainknak, mert ha fialás közben kiszáradhat, és ezért megeheti utódait.