2021. szeptember 13., hétfő

Spirea Wangutta - fehér csoda a kertben

Spirea Wangutta
Az egyik első dekoratív cserje, amely tavasszal virágzik, a spirea. Ezért nincs semmi meglepő abban a tényben, hogy rendkívül gyakoriak a mi területeinken - a spireák nemcsak bőséges virágzás közben nagyon szépek, hanem nem is nehéz termeszteni őket.
A spireákat tavasszal és nyáron virágzóra osztják, és ha a megfelelő fajtákat választja, akkor május elejétől majdnem július végéig csodálhatja a virágzást. A spireák jóak a sövényekben, amikor az egyik virágzó hullám felváltja a másikat. Sőt, jól illeszkednek a vágáshoz, így az ilyen kompozíciók mindig ügyesek lesznek.
Spirea Wangutta
és még nem döntötte el, hogy melyik spirea fajtát válassza az ültetéshez, figyeljen a korai fehér virágú spangára ​​Wanguttára. Ez egy meglehetősen gyakori fajta, amely május elejétől június közepéig virágzik (ha a tavasz nem túl napos, a virágzás kevésbé lesz bőséges, de hosszabb).
A Wangutta két méter magasra nő, ágai hosszúak és terjednek, és nagyon szép szürkés lombja van, amely ősszel zöldről lilára változtatja a színét.
Virágai kicsik és nagyon kecsesek, sárga központokkal és sötét porzókkal, lekerekített virágzatba gyűjtenek és a hajtások végein helyezkednek el, amelyek virágzáskor a füzérekhez hasonlítanak.
Minden szépsége ellenére ez a torony könnyen növekszik részleges árnyékban és a napon, alkalmazkodik minden talajhoz, szárazságálló és könnyen tolerálja a nyílt terepen való telelést a leghidegebb régiókban is.
Remekül fog kinézni egyetlen ültetésként, ugyanazokat a fajtákat tartalmazó összetételben, vegyes ültetvényekben, kiemelő növényként és sövényként.
A növény gondozása meglehetősen egyszerű - miután megtalálta a megfelelő helyet, helyezze oda a megszerzett palántát (ez tavasszal és ősszel is megtehető, a spireák jól meggyökeresednek), megfelelően öntözze és győződjön meg arról, hogy a gyomok nem zavarják a babával.
A gyökereket forgácsokkal, tőzeggel vagy fűrészporral, valamint apróra vágott fűvel mulcsozhatja, akkor a gyomirtás nem lesz olyan nehéz. Válasszon napos helyet, akkor a virágzás bőségesebb lesz, és az ültetés előtt adjon komposztot és humuszt a talajhoz, ebben az esetben a növényt nem kell etetni.
Ennek a spireának a metszésekor szem előtt kell tartani, hogy virágrügyek alakulnak ki a második életév hajtásain, és virágzásig ne érintse meg őket. De ősszel, amikor a második virágzási hullám véget ér (jó gondossággal a Vangutta augusztusban másodszor virágzik), biztonságosan levághatja a kifakult hajtásokat, és a régieket 2/3 -al lerövidítheti, hogy új erős legyen hajtások jelennek meg a rügyekből.
Nem szükséges előkészíteni a növényt a télre, kivéve az ültetés utáni első egy -két évet, a gyökereket tőzeggel fedheti le. Még ha a hajtások meg is fagynak, tavasszal gyorsan vissza fognak nőni.
A Wangutta egy csodálatos spirea, és ha még nem választotta ki, hogyan legyen kedvében jövőre, feltétlenül figyeljen rá.