2021. szeptember 13., hétfő

Mit ültessünk a fák alá?

Szinte minden helyszínen vannak fák. Lehetnek gyümölcsök, bogyós gyümölcsök vagy csak alkalmi "szobatársak". Egy fa általában sok helyet foglal el, de nem lehet mindent alá ültetni. Mit lehet ültetni a fák alá, hogy díszítsék a helyszínt és kihasználják az üres helyet?
Árvácska
A legjobb az egészben, hogy ezek a gyönyörű virágok egy almafa alatt nőnek. Sokféle árvácska létezik, hogy színes szőnyeget hozzon létre a fa alatt.
Az árvácska vagy hegedű miniatűr, fagyálló és egyáltalán nem szeszélyes . Csendben kijönnek a környéken más növényekkel, és tavasszal és ősszel is ültethetők.
Százszorszépek
A százszorszépek körte, dió, alma és még fenyő alá is ültethetők. Ezek a miniatűr buja virágok minden kertet díszítenek . A virágnak állandó nedvességre van szüksége, ezért forró időben ajánlott naponta öntözni.
Nedves és termékeny talajokban a százszorszépek gazdagabban virágoznak, és sokkal tovább örülnek a szemnek.
Nefelejts
A felejthetetlenek szeretik az árnyékot , így fényesen virágoznak a fák alatt, és tovább tartanak, mint a napon. A felejthetetlenek nem igényelnek különös gondosságot, ezért kék virágzatokkal örvendeztetlek meg, még terméketlen talajban is. A páfrányokkal együtt ültetheti őket a még nagyobb sötétedés érdekében.
Páfrány
A páfrány nagyszerű lehetőség a fák gyökérzónájának díszítésére. A különböző bokorformájú és levélszínű fajok használatával egész virágoskertet hozhat létre, amely csak egy páfrányból áll.
A páfrányok soha nem virágoznak, ezért a spórák magvak szerepet játszanak. A páfrányok spórákkal történő szaporítása nagyon hosszú és fáradságos folyamat, ezért a kertészek vegetatív módon szaporítják.
Málna
Félig cserje ízletes, minden gyümölcs által kedvelt - bogyókkal. Mindenkinek van málna a kertben. Ami a fákat illeti, a különböző típusú gyümölcsfák ideálisak a málnához: alma, körte, szilva. Ezek a fák jó hatással vannak a cserje termelékenységére és egészségére.
Áfonya
Az áfonya egy kis cserje, amely általában vad. De áfonya is termeszthető a kertben. A savas, nedves és árnyékos talajt részesíti előnyben, ezért ha a kertben fenyőfa nő, nyugodtan ültessen alá áfonyát.
Petrezselyem
A petrezselyem illatos és ízletes kiegészítője szinte minden ételnek, gyakran használják ünnepi ételek díszítésére. Ezért ügyeljen arra, hogy ültesse ezt az egészséges növényt a kertjébe. A petrezselyem minden fa alatt jól nő. A növény szerény, nem igényel különös gondosságot.
Koriander
Ez a fűszer minden évben egyre népszerűbbé válik, emellett lehetőség van a fák gyökérzónájának vetésére is. A növény hidegtűrő, így azonnal el lehet vetni, amint a hó elolvad, nyár elején pedig már vághatja a zöldségeket különféle ételekhez.
Menta
A menta vetése tavasszal, gyümölcsfák közelében, laza, tápanyagban gazdag fekete talajban történik. A menta finom illatú, és remek kiegészítője a frissítő italoknak és gyümölcssalátáknak. Tökéletesen spórol a melegben.
Fiatal hagyma
A hagyma az egyik legszükségesebb és legfontosabb zöldség az ember életében, mivel nemcsak számos étel fénypontja, hanem gyógyszer is. A növény ellenáll a fagynak, a betegségeknek és a kártevőknek.
Nem igényel különös gondosságot, gyorsan érik. Miért nem ülteti például egy tölgyfa vagy egy másik fa alá a kertjében?
Retek
A retek almafák alá ültethető, amint a talaj megérett. A növény hidegálló és korai érésű. Az első betakarítást még az almafák leveleinek virágzása előtt lehet elérni.
De ha nincs elegendő kálium a területen a talajban, akkor jobb, ha ezt a zöldséget a napra vetik, vagy hamuval megtermékenyítik a növényt.
Rebarbara
A rebarbara bokrok jól nőnek az árnyékban, ha nem felejtik el időben öntözni őket. Sokoldalú zöldség, amely a levesektől a desszertekig mindent savanyú szárral készíthet.
Ha rebarbarát szeretne ültetni, akkor jobb, ha kiveszi a rizóma egy részét - akkor a bokor gyorsabban nő, erőt nyer és lédús szárakat ad. Amikor magvakkal ültet, néhány évet várnia kell, amíg a növény megerősödik.
Mint látható, biztonságosan termeszthet virágokat, bogyókat, cserjéket, sőt zöldségeket is a fák alatt! Most a kertje fái alatti terület biztosan nem marad üres, és szabad hely lesz a helyszínen az új ültetések számára.