2020. július 29., szerda

Ezt minden baromfitenyésztőnek tudnia kell. A madarak élettana és anatómiája.

A madaraknak nincs faggyú- és verejtékmirigyük. De van egy kakasmirigy. A vízimadarak esetében a kakasmirigy szekréciója víztaszító hatású. Más madarak számára ez a D-vitamin forrásaként szolgál. Amikor a szekréció tollakkal érintkezik, napfény hatására, D-vitaminná alakul.
A csontok üreges, cső alakúak, a kalcium- és foszforellátás 70–80% -a a csontokban található.
Emésztőrendszer:
1. Csőr (kemény szájban a madár érezte az étel ízét és hőmérsékletét).
2. A nyelőcső a nyak jobb oldalán van.
3. Kecskehús (csirkéknél jól fejlett).
4. Van mirigy és gyomor.
5. Van vastagbél és vékonybél.
6. Cloaca (a kiürüléseken kívül a kloacán keresztül vizelet, sperma és pete is kijön.)

Élettani jellemzők:
1. Megnövekedett anyagcsere folyamatok. Minden kétszer gyorsabban történik.
2. Nagyon nagy fejlett légzőrendszer, kicsi, meghosszabbíthatatlan tüdővel. Kettős gázcsere. A levegő a légzsákokon keresztül jut a tüdőbe.
3. A test hőmérséklete körülbelül 40 fok. A gyulladásos folyamatok során a hőmérséklet csökken, ezért a beteg madarakat fel kell melegíteni.
4. Nincs hólyag.
Madárvizsgálat. A madár ellenőrzéséhez azt helyesen kell rögzíteni. Madárrögzítés:
Hátulról. Szorosan nyomja meg a szárnyokat a testhez. Tekerje be szorosan egy törülközőbe.
Szemrevételezés:
1. Toll és bőr:
Ektoparaziták (atkák és piszkos evők). A tollon pelyhes evő tojás található. A toll üregét szintén megvizsgálják. Bizonyos atkák típusait le kell kaparni és mikroszkóp alatt meg kell nézni. A tollazat sima, fényes, nem duzzad.
2. A test helyzete az űrben. Két vagy egy mancson. Lát, vagy nem lát. A szárnyak szimmetria.
3. A testhőmérsékletet a cloacában mérik egy szokásos higany- vagy elektromos hőmérővel.
4. Auscultation. Ehhez fonendoszkópot kell igénybe venni. Amikor hallgatunk, az információ 50% -át kapjuk. A madár hatalmas légzőrendszerrel rendelkezik, kicsi, meghosszabbíthatatlan tüdővel. Nagyon gyakran jelennek meg fertőzések a légzőrendszerben. 3 fő lokalizáció, ahol meg kell hallgatni a madarat.
- a bal szárny alatt. A mellkas oldalsó oldala. Figyelembe vesszük a szív hangokat, a pulzusszámot, a tüdő területét, a légzsákok területét.
-a jobb szárny alatt. A mellkas oldalsó oldala. Figyelembe vesszük a tüdő területét, a légzsákok területét.
- hátul, a lapocka között. Meghallgatjuk a légzsákok tüdejét és szájait.
A tüdőgyulladást helminták, baktériumok, vírusok stb. Okozhatják. Ha lehetséges a kezelés előtt tesztek elvégzése, akkor jobb, ha ezt megteszik, különben antibiotikumokat vagy más gyógyszereket kell szúrással kiválasztani, ami nem jó, és ilyen kezelés során nagy a valószínűsége, hogy a madár meghal. Az elemzés elvégzéséhez szükség van egy rendes állami állatorvosi laboratóriumra, amely minden nagyobb városban és regionális központban található. Fel kell hívnunk őket, és meg kell találnunk, hogyan lehet műszaki módon szállítani anyagot a PCR elemzéshez. Különösen ezt kell vigyáznia, ha egyszerre nagyszámú baromfi van.
Ne adjon vért elemzésre. A laboratóriumokban működő véranalizátorok vagy nem adnak semmilyen információt a madárról, vagy hamis információkat adnak.
5. Tapintás. Érezze magát kívül és belül. Csontok, szárnyak, csontok, mancsok, gyomor, bot, bőr stb. Ha gyanítja, hogy törések, diszlokációk stb. Feltehető elhízás. Az állatorvos a belső szerveket is tapintja.
6. Mérés. Gyógyszerek felírására vagy súlycsökkentésre rehabilitáció céljából. Összehasonlítva a normákkal.
7. Röntgen. Talán a fantázia kategóriájából, de bármilyen állatgyógyászati ​​klinikán elkészíthet egy röntgenfelvételt egy madárról, vagy tárgyalhat egy emberrel. Menjen oda, ahol van egy digitális röntgen. Ha tapintás és hallgatás közben azt gyanította, vagy éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem értette, mi a baj a madárnál, akkor csak röntgenfelvételt kell készítenie. Bármely általános állatorvos elolvassa a képet, törést, a belső szervek megnövekedését vagy a légzőrendszer más rendellenességeit, a petefejt. Hogyan kell megfelelően kibővíteni a madarakat a röntgenfelvételeken, milyen vetületeket kell készíteni? Három közülük van, oldalán, oldalán és hátulján.
Oldalt.

Hátul.

Laboratóriumi diagnosztika:
Szüksége van egy mikroszkópra, amely szinte minden állat-egészségügyi klinikán rendelkezésre áll. Helyesen kell megfogalmazni az orvoshoz intézett kérelmet. Mit lehet keresni?
1. Coprogram (alomdiagnosztika). Ez 50% -ot ad a madár állapotáról is. Csak friss ürülékeket kell gyűjteni, ha tiszta dobozba kell tenni, oda kell tenni tiszta papírt, mert gyakran kakukkálnak, így nem kell sokáig várnia.
Az élelmiszer asszimilációját, a máj, hasnyálmirigy és belek közvetett tüneteit, vesefunkcióját, a húgysav mennyiségét vizsgáljuk.
2. Protozoák, helminták (tojások vagy ciszták).
3. Dysbacteriosis. A normál és patogén mikroflóra aránya a bélben.
4. Bakteriális tenyészet + gombák. Elhúzódó laza széklet. A kiömlő gombák jelenlétében leggyakrabban a candidiasist diagnosztizálják.
5. Az okkult vér elemzése a kiáradásokban. Ha a kiürítések nagyon sötét színű, majdnem feketék, és nem egyértelmű, hogy van-e vér benne, akkor le kell dobnia a hidrogén-peroxidot a kiáradásokra. Erõszakos reakció esetén vér van jelen.
Utólagos diagnózis:
1. boncolás. Bármely baromfitenyésztő boncolást végezhet és alaposan megvizsgálhatja a belső szerveket. Készíthet fényképeket vagy videókat, és elküldheti azokat az állatorvosnak diagnosztizálás céljából, amely elősegíti a madár többi részének kezelését.