2020. július 30., csütörtök

A celandine egy természetes rovarirtó

Június 10
A kártevők, például levéltetvek, rovarok, kullancsok, levélgörcsök, stb. Elleni küzdelemben sok kertész inkább vegyi anyagok helyett népi gyógyszereket használ. A celandine az egyik leghatékonyabb természetes rovarirtó szer. A növény használata nem károsítja a növényeket és az embereket.
A celandine az egyik hatékony természetes rovarirtó szer (A fényképet egységes engedély alapján használják © ogorodnye-shpargalki.ru)

Celandine receptek
A levéltetvek megszabadulásához a környéken hatékony gyógyszert készíthet. 3 nagy vérfűbokrot vágnak a gyökérnél, és kés vagy kerti ollóval darabolják. Ebben az esetben feltétlenül kesztyűt kell viselnie, hogy megvédje kezét a növény által kiválasztott sárga létől.
A kapott nyersanyagot 10 liter vízbe öntjük és legalább 3 órán át állni hagyjuk. Annak érdekében, hogy az infúzió jobban tapadjon a növényekhez, adjon hozzá egy kis zúzott mosószappant vagy bármilyen folyékony mosószert. A feszített anyagot azon növényekre permetezzük, amelyeken a kártevők letelepedtek. A levéltetvek maximális megsemmisülése érdekében a permetezést egy hét után ismételni kell.
Friss növényből származó infúzió profilaktikus szerként is felhasználható a Colorado burgonyabogár ellen. Az elkészített készítmény elriasztja a bogárokat a burgonya hajtásoktól. A hatékonyság érdekében kalcium-kloridot adunk az oldathoz.
A káposztának a hernyótól való védelme érdekében a friss celandine ágakat a káposztaágyakon helyezik el. Ugyanígy talajtakarmányozható bármilyen zöldség alatt. De nem szabad szem előtt tartani, hogy a növény gyorsan szárad, és rendszeresen frissre kell cserélni.
Egy másik infúzió felhasználható a fehérítés leküzdésére. A tartály 1/5-ét töltött apróra vágott friss ágakkal töltjük fel, és forrásban lévő vízzel szélére öntjük. Fél óra elteltével az infúziót kiszűrjük és káposzta vagy gyümölcsfák permetezésére használjuk.
A celandine használata nem károsítja a növényeket és az embereket (A fényképet egy általános licenc alapján használják © ogorodnye-shpargalki.ru)

A levelekkel szárított ágakat kártevőirtásban is felhasználhatjuk. Az aktív virágzás során betakarítják és árnyékban szárítják. Ezután a nyersanyagot őrölték por alakúvá, egyenlő részekben keverték a hamuval és a növényeket megporzták.
Ha őszi hagymás növényeket ültetnek, ajánlott, hogy minden lyukba adjon be egy csipet szárított celandine port. Zúzott szer helyett az ágyakat oldattal öntözheti. 300 gramm száraz zúzott alapanyaghoz 10 liter vizet készítünk. Használat előtt javasolt, hogy az oldat a fedél alatt 2 napig ragaszkodjon. Ebben a kompozícióban a tulipán- és kardvirághagymákat néhány órán át áztatják az ültetés előtt.
Nyáron a gladiolit permetezzük celandine infúzióval a megelőzés érdekében. A termék elkészítéséhez 0,5 kg száraz alapanyagot öntünk 10 liter vízbe, 2 nap múlva az infúzió készen áll. A virágok permetezését az első levelek megjelenésekor, a kezdő időszakban és a virágzás után végezzük.
Hasznos a kerti növények körül a talajt virázsalapú infúzióval öntözni, amikor harcolnak egy drótférgességgel vagy egy május bogárlárvával.
Ha sebesültek a gyümölcsfák, akkor a növény friss sárga sapáját kezelik, amely fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.
A gyümölcsfák és a bogyósbokrok hasznosak a szárított celandine füstjével végzett füstölés során. Ezt a módszert sok káros rovar megölésére használják.