2020. július 31., péntek

Revitalist – Szociális Farm Mentor Tréning Rövid név: Revitalist (Tiszasas)

A HANGYA Egyesület is résztvett a Revitalist  Szociális Farm mentor treningen, amelyen Horváth Zoltán képviselte az alakulatot. A képzést a Tiszasas polgármesteri hivatal és a Tiszasasért egyesület égisze alatt volt megrendezve.  6 napos képzésen a PSTE alapfogalmaival és a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit ismerték meg a résztvevők.
De mi is az a szociális farm?
A szociális farmok egyesítik a környezettudatos gondolkodást a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi befogadásával, mezőgazdasági tevékenységek gyakorlása révén. 
A szociális farm mezőgazdasági termelő, feldolgozó, vagy szolgáltató tevékenységet folytat hátrányos helyzetű személyek - fizikai vagy mentális problémákkal küzdő emberek, fogyatékkal élők, börtönviseltek, hajléktalanok, idősek stb. – bevonásával, illetve
mezőgazdasághoz kapcsolódó oktatást, szemléletformálást nyújt a társadalom számára (pl. kisiskolások, óvodások részére). 
Ez a komplex modell a multifunkcionális mezőgazdaság egyik megnyilvánulási formája, amelyet az EU Agrárpolitikája is követendő iránynak tart.
Mit jelent a PSTE?
A PSTE (Practical Skills Therapeutic Education) módszer egy adott földrajzi hely vagy környék múltjának ismeretén alapszik, amelyet geológiai és antropológiai szempontból is vizsgál, majd ezt a tudást adott módszerekkel a jelenbe visszahozza. 
A módszer fontos sajátossága, hogy az emberekben a gyökereikkel való újrakapcsolódás az odatartozás és az érzelmi biztonság érzését váltja ki. A személyes elkötelezettség, az egyén tájhoz való személyes kötődése nagyon gyakorlatias és költséghatékony módon jön létre gyakorlati és kézműves tevékenységek révén, amire példa lehet a biokertészetben végzett munka vagy komposztálás. 
A PSTE a vidék újjáélesztését az emberek újjáélesztése révén valósítja meg.
A hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó magyarországi szociális farmok nagymértékben tudják hasznosítani a PSTE módszert terápiás tevékenységek kifejlesztésére, amelyek segítségével meg tudnak birkózni a végfelhasználókkal kapcsolatos kihívásokkal és dolgozni tudnak az érzelmi és kognitív fejlesztésük érdekében
A képzés gyakorlati jellegéből adódóan alapvetően a kézműves tevékenységek és a kézi munkaerőt igénylő mezőgazdasági tevékenységek elsajátítására fókuszált, de minden esetben reflektált a gyakorlati tevékenységek mögött rejlő elméletre, annak érdekében,
hogy a PSTE módszer (gyakorlati képességek fejlesztésén alapuló terápiás oktatási módszer - Practical Skills Therapeutic Education PSTE) terápiás vonatkozásai is a felszínre kerüljenek. Alapvető célunk volt, hogy a képzés résztvevői ezt a módszert alkalmazva dolgozzanak a későbbiekben, függetlenül attól, hogy milyen tevékenység közben gyakorolják a módszert saját célcsoportjukkal

Projekt információk 
Projekt címe: Revitalist – Szociális Farm Mentor Tréning 
Rövid név: Revitalist 
Projekt időtartama: 3 év 
A projekt indulási ideje: 2017. szeptember 1. 
A projekt vége: 2020. augusztus 31. 
Projekt gazda: Magyar Minőségi Komposzt Társaság 
A programban résztvevő országok: Magyarország, Egyesült Királyság, Csehország, Olaszország 
A program megnevése: Erasmus+ KA2 Stratégiai partnerségek 
Alprogram megnevezése: Vocational training 
Szerződés szám: 2017-1-HU01-KA202-035932 
A projekt weboldala: http://www.revitalist.eu/ 
Elérhetőség: revitalist@googlegroups.com