2019. június 12., szerda

HANGYA képzései - Mezőgazdasági szakiskola Mezőrücsön


2019-06-12
A marosvásárhelyi Azomureş Rt., a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel, valamint az AGRIM-mal közösen, Mezőrücsön, a Gheorghe Şincai Általános Iskolában, a Mezőrücsért Egyesület hozzájárulásával a 2019–2020-as tanévben egy román tannyelvű szántóföldi növénytermesztő szakosztályt indít, amelyet jövőre mezőgépészeti szakkal is bővítenének. 
A fenti partnereknek köszönhetően a Mezőrücsi Általános Iskolában kis beruházással, 24-es létszámú osztállyal indul a szakiskolai osztály a mezőbándi szakiskola részeként. A kezdeményező Ciprian Belean mérnök, helyi tanácsos elmondta, „mintegy fél évvel ezelőtt született meg az ötlet, amellyel a mezőrücsieket és a környékbelieket segítenénk. A diákok hajnalban keltek, hogy a marosvásárhelyi szakiskolákba ingázzanak. Emiatt nagyon sokan abbahagyták a tanulást. Ezért döntöttünk úgy, hogy a helyi szükségletekre létrehozzuk az osztályt.” Az ötletet ismertették a Maros Megyei Tanfelügyelőséggel is, amely azonnal a támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. 
– Vissza kell térnünk arra a szakmai oktatásra, ahol egy-egy osztályban több szakmát is megtanítunk a diákoknak, hiszen ez a rendszer működik külföldön. Nálunk hiányzik a támogatás és a humán erőforrás. Amennyiben nem fejlődik a gazdaság, a szakoktatás iránt sincs kereslet – mondta Ioan Macarie tanár, főtanfelügyelő az osztályindító ünnepi rendezvényen. 
Az Azomureş Rt. is felkarolta a kezdeményezést. A gyár képviselői felvették a kapcsolatot Ciprian Beleannal. 
– Azt szeretnénk, ha a fiatalok a szülőfalujukban maradnának, és megfelelő körülmények között élnének. Meg vagyunk győződve arról, hogy amennyiben a szülők gyerekeiket a mezőrücsi szakiskolai osztályba íratják, a jövőjük biztosítva lesz. Nem kell mondanom, hogy a mezőgazdaság mennyit fejlődött az utóbbi 10 évben. Korszerű traktorokkal kell megdolgozni a földeket. Kár gyermekeinket egyetemre küldeni, hogy aztán kasszások legyenek egy nagyáruházban. Elveszítenek három-négy évet az életükből, ami alatt valami hasznosabbat tehetnének, és többet is keresnének – mondta a jelenlevőknek Mihai Aniţei, az Azomureş Rt. vezérigazgatója. 
– Úgy döntöttünk, hogy Romániában egyedülálló módon, legalábbis ami a mezőgazdasági ágazatot illeti, az Agrártudományi Egyetem partnerségre lép az Azomureş Rt.-vel, valamint a községgel, az egyetem támogatja az ősszel induló mezőgazdasági szakoktatást. Ezzel párhuzamosan szeretnénk aktívabban részt venni a községfejlesztési projektekben. Valószínű, hogy újabb lehetőségek is nyílnak majd, most egyelőre egy új generáció, esetleg a szülők felkészítését, támogatását tartjuk fontosnak a mezőgazdaság terén, hogy vállalkozást indíthassanak, és így hozzájáruljanak a helyi közösség fejlődéséhez – mondta Roxana Vidican, az agrártudományi egyetem dékánja.
– A fiatalok többnyire az elméleti líceumok felé irányulnak, de sokuknak nem sikerül leérettségizni. Én is líceumba felvételiztem, nem sikerült, és így szakiskolát végeztem. Ma is szükség van a jó szakemberekre, különösen nálunk, a Mezőségen, ahol a mezőgazdaság az alapja mindennek – nyilatkozta Ioan Vasu, Mezőrücs polgármestere. 
Több magán gazdasági egység is támogatja a tervet. Ciprian Belean tanácsos elmondta, a diákok a cégeknél végzik majd a szakmai gyakorlatot. 
– Gyakorlatilag az ő számukra készítjük fel a diákokat. Akut munkaerőhiány van a mezőgazdaságban is, szükség van a jó szakemberekre nemcsak a mi környékünkön, hanem más vidékeken is – hangsúlyozta a tanácsos. 
A diákok havi 200 lej ösztöndíjban részesülnek, ugyanakkor elszámolják a máshol lakók ingázási költségeit. Beiratkozni az állami szakiskolai oktatás számára előírt periódusban lehet. 
Bővebb felvilágosítás az induló szakosztályról a 0265-426-026-os és a 0740-474-002-es telefonszámon kapható. (E.P.)