2017. november 12., vasárnap

Alma és körte téli tárolása – ezzel csökkentse a veszteségeket

A növények természetes anyagcsere folyamatai nem állnak le a betakarított terményekben sem. Egyes növények ezalatt etilént adnak le, ez pedig segíthet az alma és körte téli tárolása során.
Az etilén gyorsítja az érést, ezt használhatja fel ön is az alma és körte téli tárolása során
A növények természetes anyagcsere folyamatai a betakarított terményekben sem állnak le. Oxigént használnak el, miközben hő, szén-dioxid, vízpára, és egyéb anyagok keletkeznek.
Árthat és használhat is az etilén az alma és körte téli tárolása alatt 
Az etilén egy olyan hormonhatású gáz, amelyet egyes termények (alma, paradicsom) nagy mennyiségben adnak le közvetlenül érés előtt. Hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin pedig lebomlik, ettől a gyümölcs megpuhul. Az etilénnek ezt a hatását használják ki a gyümölcs nagykereskedésekben, így időzítik az egyes tételek utóérését. A félig éretten szedett, hideg, oxigénszegény környezetben szállított gyümölcsöket etilénnel kezelik, amitől gyorsan elérik a kívánt színt és érettségi állapotot. Az alábbi tanácsokat a Biokultúra weboldalának összeállítása alapján tesszük közzé.
Vannak etilént termelő és vannak etilénre erőteljesen reagáló zöldségek gyümölcsök is.
Etilént termel:
alma
burgonya
cukkini
körte
őszibarack
paprika
paradicsom
szilva
Etilénre érzékeny:
alma
kajszi
káposztafélék
körte
őszibarack
padlizsán
paradicsom
szilva
zeller
kisebb mértékben pedig a szőlő és a paprika.
Tárolási tanácsok
Ha a félig érett körte, őszibarack vagy paradicsom érését akarja gyorsítani, tegyen melléjük almát. Ha viszont szeretné késleltetni az etilénre érzékeny zöldségek vagy gyümölcsök érését, ne tegye azokat etilént kibocsátók mellé.
Az alma és a körte nagyon sok etilént ad le. Ezért ezeket érdemes fajták szerint elkülönítve, lehetőség szerint egy rétegben tárolni.
Alma és körte téli tárolása
Alma és körte esetében csak a tárolásra alkalmas (téli) fajták állnak el több hónapon keresztül. Mindkét gyümölcsre jellemző az utóérés, sőt, egyes fajták csak az utóérést követően lesznek ízletesek.
A legjobb a 3 fokos, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló. Háztartási körülmények között inkább a földes pince vagy egy fagymentes melléképület lehet a jó választás. Ha van elég hely, egy rétegben terítse szét az almát. Ha pedig nincs elég hely, érdemes vesszőkosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen válogassa át az almát, és távolítsa el a közülük a romlottakat. Később elég ezt 4-6 hetente ismételni.
Az erősen viaszos almák akár a házban, vagy a lakásban is elállnak. De természetesen nem tavaszig. Ha nincs pincéje, akkor az erkély is megfelelő lehet, amennyiben meg tudja védeni az almákat a fagytól. Itt inkább a kiszáradás lehet veszélyes, mert a teraszon nehéz megőrizni a magas páratartalmat. Téli körte esetében törekedjen az egyrétegű tárolásra. Ez azért fontos, mert a gyümölcsök nem egyszerre szoktak beérni. A sárgára, vöröses barnára váltó szín alapján tudja az érésben lévőket kiválogatni.
Tárolási tudnivalók – káposzta, gyökérzöldségek, hagyma, burgonya, tök
A káposzta szedése után hagyja pár napig a szabadban, utána szedje le a külső leveleket és úgy tárolja be. A gyökérzöldségeket földesen, mosás nélkül érdemes tárolni. Először a kisebbeket használja el, mert ezek nagyobb fajlagos felületüknél fogva gyorsan kiszáradnak.
A vöröshagyma és a fokhagyma először száraz, meleg helyre kerüljön, például egy padlásra szétterítve, majd tegye ládába egy száraz, sötét helyre.
A burgonyában lévő keményítő már 4 fokon elkezd cukorrá alakulni, a legmegfelelőbb a 7 fokos, sötét hely.
A keményebb héjú tökfélék sokáig eltarthatók a pincében, főleg ha a szárukat viasszal lezárja