2017. november 12., vasárnap

Nagy veszély a monília a csonthéjasokon, már ősszel védekezzen!

Ha tavasszal érkezik a monília a csonthéjasokon, akár az összes fát is megfertőzheti. Védekezzen már ősszel és használja a cikkünkben leírtakat, hogy ne kelljen az összes termésről és fáról lemondania!
Virágzáskor fontos a csonthéjas gyümölcsfák (őszi, kajszi, cseresznye, meggy, szilva, mandula) moníliás (Monilinia laxa, Monilinia fructigena) betegsége elleni védekezés.Monília a csonthéjasokon – már ősszel gondoljon rá!
Jellegzetes moníliás kórkép
Monília a csonthéjasokon – az egyik legveszélyesebb ellenfél
Hazánkban a Monilinia laxa okozta virág- és hajtáselhalás illetve gyümölcsrothadás, valamint a Monilinia fructigena okozta gyümölcsrothadás már régóta ismert és évről-évre jelentős veszteséget okoznak a gyümölcsösben.
Fagyos tavasz esetén előfordulhat, hogy erősebb fertőzést, járványt kell leküzdeni. Ilyenkor szinte az egész országban fertőződhetnek a cseresznye-, a meggy-, a kajszi-, a szilva- és a ringló-, sőt a mandulafák is.
Mikor a legveszélyesebb a monília a csonthéjasokon?
A virágzás idején a legnagyobb a kockázat. Ha az időjárás különösen kedvezőtlenül alakul, és a hajnali órákban 2-4 fokos fagyok vannak, amelyeket két héten át változékony hőmérsékletű, csepergős, párás idő követ. Ilyenkor a fagy által megkímélt virágok legyengülnek, a monília spórái viszont bejutnak a magházba és elpusztítják azt. A virágok maradványai rászáradnak a vesszőkre, és többnyire a levélrügyek sem hajtanak ki. Ha mégis kihajtanak, akkor néhány nap múlva lehervadnak, majd rövidesen megjelennek a betegségre jellemző mézgacseppek is.
Mik a tünetek?
A gyümölcsfán lévő virág csésze- és sziromlevelei világosbarnák, petyhüdtek. A virágkocsány barna színű és elhalt. A hajtás alsó, vastagabb részén hosszú, ovális, besüppedő foltok láthatók, a hajtás csúcsa a levelekkel együtt elszárad és elbarnul. A vesszőn és az ágon rákos sebek láthatók. Ha a rákos seb körülöleli az ágat, akkor a felette lévő rész elszárad. A gyümölcsön egyre nagyobbodó rothadás látható, a gyümölcskocsány elbarnul, a gyümölcs barna múmiává válik, és a fán marad.
Mit lehet tenni a monília megelőzéséért?
Ősszel, lombhulláskor réztartalmú szerrel mossa le a fákat, majd tavasszal ugyanezt meg kell ismételni. BORDÓI LÉ, BORDÓI LÉ+KÉN, VEGESOL R, VEKTAFID R. A virágzás kezdetekor (fehérbimbós, pirosbimbós állapot), teljes virágzásban és sziromhulláskor felszívódó szerekkel védekezzen a fertőzés ellen. Az első permetezést célszerű Chorussal végezni, mert az hűvős időjárási körülmények között is teljesen kifejti a hatását. Ezután váltson Topasra, Systhane-ra, Teldorra, majd 8-10 nap múlva ismételje meg a kezelést. A kezeléseket a Növénypatika weboldalán Veszteg Zsolt kertészmérnök foglalta össze.
Mit lehet tenni, ha már megtörtént a fertőzés?
Metssze le a fertőzött vesszőket, a vessző egészségesnek tűnő 10 centiméteres darabjával együtt. A levágott vesszőket égesse el, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat feltétlenül alaposan permetezze le réztartalmú gombaölő szerrel. Ilyen a bordói lé, vagy a Rézoxiklorid, ill. Champion oldat. Szükség esetén ezt a permetezést később is meg kell ismételni.