2013. augusztus 27., kedd

Lezárult az idei Kiskertész program Hargita megyében

2013.08.27.
Véget ért a 2013. évi Kiskertész program, amelyet Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete szervezett. A Hargita megyei IV–VII. osztályosoknak szóló programra egyéni és csoportos kategóriában jelentkezhettek.
A vetőmagokat tartalmazó csomagokat – sárgarépa, saláta, zöldborsó, hónapos retek és cukkini – április végén kapta meg 359 gyermek, akik közül 27-en jelentkeztek a versenyre egyéni kategóriában, míg csoportos kategóriában nyolc osztály nevezett be, ez összesen 184 diákot jelent. A szabályzat szerint a kertekről két alkalommal kellett fényképes beszámolót küldeni, aki ezt teljesítette, az megkapott 20 pontot a maximális 100-ból. Az egyéni kategóriában a fődíj 250, míg a csoportosban 500 lej. Az elbírálóbizottság a múlt héten, augusztus 19–23. között meglátogatta a veteményeseket. A zsűri tagjai 27 kertbe látogattak el, ebből 23 egyénibe, illetve négy osztályéba.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója, a zsűri egyik tagja elmondta, a 23 egyéni versenyzőből 19-en érdemelték ki a 250 lejes fődíjat, míg az osztályok közül kettő az 500 lejest. Maximális pontszámot egyetlen diák, a csíkszentkirályi Lázár Előd nyert, őt követi a csíkkarcfalvi Cseke Hunor, valamint a csíkszentléleki Keresztes Olivér 95-95 ponttal, harmadik helyezett Károly Tamara a Korond községhez tartozó Fenyőkútról, aki 93 pontot kapott. A tanulók a díjukat iskolakezdés után vehetik át.
– Ottjártunkkor megtudtuk a diákoktól, hogy egytől egyig nagyon élvezték a saját kis külön ágyásaik gondozását. Igaz, hogy egész nyárra feladatot adott nekik a program, de reméljük, ez nem vette el a kedvüket a folytatástól. Ügyesek voltak, vették a fáradságot és folyamatosan fényképezték a kertet, illetve beszámolókat írtak a munkájukról – összegzett a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.
Márton István reméli, hogy jövőre is el tudják indítani – immár harmadszor – a Kiskertész programot, mivel az egyre nagyobb sikernek örvend.