2013. május 22., szerda

Cél: a vidékfejlesztési források lekötése

forrás: Agrárhírek.hu, 2013/05/22 10:00
A 2007-2013-as programozási időszak végéhez közeledve többek között kertészeti gépek beszerzésére, erdészeti támogatásokra, valamint a LEADER Program forrásaira hirdet pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium – ismertette V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Széchenyi Programiroda Tavaszi Konferenciasorozatának szombathelyi állomásán.
Az államtitkár hangsúlyozta: a vidékfejlesztési tárca célja a 2007-2013 között rendelkezésre álló több mint 1300 milliárd forint teljes felhasználása. Eddig az összegnek csaknem 93%-át kötötték le, a kifizetés 48%-os.
V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan megnyílik a LEADER Program pályázata, melynek 30 milliárd forintos keretéből közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekre kaphatnak forrást a jelentkezők. Az elnyerhető legkisebb összeg 200 ezer, a legnagyobb 50 millió forint lehet. A 94 LEADER Helyi Akciócsoport esetében a legkevesebb rendelkezésre álló forrás 160, a legtöbb 850 millió forint.
Hozzátette, a LEADER-csoportok augusztus végéig még pályázhatnak támogatásra nemzetközi együttműködés megvalósításához, ami létrejöhet hazai és más európai uniós tagállamban működő akciócsoportok, vagy nem EU-tagállamban, de LEADER-megközelítés szerint szerveződött csoportok között. Az együttműködés legfőbb célja a jó példák, tapasztalatok cseréje. Egy-egy akciócsoport legfeljebb 50 millió forintot igényelhet, de akár több kisebb, vagy egy nagy projekt megvalósítására is nyújthat be pályázatot. Forrást lehet kérni egyebek mellett: közös beruházásokra, tevékenységekre, közös szervezetek alapítására, publikációk kiadására, képzési, oktatási rendezvények – például szemináriumok, konferenciák – előkészítésére és megvalósítására.