2013. május 23., csütörtök

A Hangya szövetkezési Mozgalom újraéledése egy szükségszerű igényt elégíthet ki


A nemrég megtartott országos elnökségi gyűlésen több bejelentés is elhangzott, amiről megkérdeztük Horváth János urat, a HANGYA egyesület elnökét:
- Tisztelt elnök úr, az eltelt pár hónap alatt az új tisztségviselők beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?
- Igen is,meg nem is. Mondhatni, hogy az eddigi eredmények jók, de a vállaltak mellett még mindig alacsony szinten vannak! A terveink csak egy része lett elérve. Ez főleg a tagság pénzhiánya miatt is.
- A pályázatok mennyire voltak elfogadva?
- Sajnos egyik pályázatunk sem nyert, de ettől függetlenül a mozgalmi élet feléledt! Egyre többen fordulnak hozzánk és nem csak kéréssel, hanem együttműködési ajánlattal is.
- Említene ezek közül egy párat?
- Elsőnek a HANGYA 2010 szövetkezeti Klaszter megkeresését említeném meg. De érdekes és értékesnek véljük a PIMURMAGNET Klaszter megkeresését is, hiszen velük együtt sikeres Fórumot tudunk a hátunk mögött. Közösen új techológiák bevezetését is kezdeményezzük .
- Miről van szó?
- EM- BIO technológiáról lenne szó, amely termésnövelő és ugyanakkor nem szennyezi a környezetet.
- Másról is tudna emlitést tenni?
- Nagyon övendtünk a HANGYA 2010 szövetkezet vezetőjének, a dr. Mészáros István úr ajánlatának, miszerint az erdélyi gazdáktól is felvásárolnák a termékeket. Az általuk bemutatott TERMÉK HÁZAK-ra kialakítandó rendszert nagyon jónak találom. A történelmi Hangya is kialakitott egy felvásárló és értékesítő rendszert, amely által a HANGYA üzletrendszert is tudták működtetni és a Hangya gazdákra nem rohadt rá a termék. 
- Ez a modern világban már nem múlta túl magát? 
- Nem! A mostani "értéklánc"-nak nevezett dolog sem más mint az akkori "áru-útja" volt. Ha ez kialakul, akkor már csak egy lépés lenne a helyi pénz kialakulása felé. Ez a "pénz-útja" lehetne.  
- Ön többször is említette a biztosítás meglétének a fontosságát, Most mi a helyzet?
- A mezőgazdasági biztosítás ebben a modern világban meglehetősen hiánycikk! Pedig élelemre mindig is szükség van és szükség is lesz. Ennek a bebiztosítása éppen az árútermelő gazdáknak lenne a legfontosabb, de ebből immár 200 éve is annak, hogy a bankok mellett a biztosító társaságok hogy hogynem de jól megélnek! Hazai viszonylatban viszont sem a gazdák sem az állam vagy még a pénzvilág sem lát értéket, fantáziát. 
-Mi lehet az oka, hogy így alakult a mostani rendszer?
- Hát ez kettős dologból alakulhat ki: a pénz és az árúuzsora miatt! A pénzuzsora egyre jobban fog majd a vidékiekre nehezedni! Ezt eddig nem igen vették észre! Az árúuzsora pedig már a makszimális fokra emelkedett. A termelő alig tudja magát fenntartani az előállított termékek felvásárlási árából, mig a felvásárló és a kereskedő 1 - 300 % -os nyereséggel tudja eladni gazda termékeit éppen az alacsony termelői árak miatt!
-Mi lenne a megoldás ?
- A mindenkori Kormányok pozitív hozzáállásával, az kapjon támogatást, aki érték termelő! Az őstermelő fogalma "megáll" a piaci asztalok előtt, mert az ott "serénykedők" mellett, neki már nincs lehetősége, hogy - árban - adja el a termékeit és sokszor kénytelen a nagybani eladásra berendezkedni, csak ezáltal alig nyerhet valamit is...
- Ez igényelné az összefogást?
- Az utolsó két évtized még mindig nem ébresztette fel a termelő gazdákat! Mindegyre csak "kollektívet", "kolhozt" látnak a szövetkezet hallatára. Pedig a modern agráriumba a szövekezési rendszerek komoly erőt jelképeznek! Ezt nem tudták megszüntetni a megakereskedők.
- Példát tudna-e bemutatni?
- Egy német és egy japán példát is említenék. A német gazdaságban a szövetkezeti rendszerek 38 %-át adják a nemzeti jövedelemnek! A japán mezőgazdaságban dolgozók 80 %- a van szövetkezetbe tömörülve!
- Ezek szerint az Önök által szorgalmazott  Hangya hagyományok újraéleszthetők?
- Igen! Ezt a kérdést már sokan feltették és arra a következtetésre jutottunk, hogy a HANGYA mozgalom legalább 50-100 évvel előzte az agrárium fejlődését. Lásd a Hangya üzletrész elve most a különböző "kártyás-mozgalomba" újra feléledt vagy a mostanra beért "helyipénz" kezd elterjedni és nemcsak az olcsóság elve miatt, hanem mert egy fajta biztonságot vezet be és biztosít!
Köszönöm a beszélgetést!
- Én köszönöm a lehetőséget!
lejegyezte: GBI, Erdélyi Hangya