2012. október 18., csütörtök

Kimagasló termésátlagok a komáromi Solum Zrt. földjein

2012. október 18.MTI
Az ország aszályos területein betakarított termésátlag csaknem dupláját, hektáronként 10 tonnánál több kukoricát és 40 tonnánál több burgonyát takaríthatnak be a komáromi Solum Zrt. földjein az öntözésnek köszönhetően - közölte a társaság az MTI-vel.A művelésük alatt álló 1500 hektár 90 százalékát rendszeresen öntözik, ezért a csapadékszegény esztendőkben is megfelelő a terméshozam. Az idén 420 hektáron termesztettek siló- és szemes kukoricát. A termés 70 százalékát a társaság 1.100 szarvasmarhájának takarmányozására használják, a többit értékesítik.
A Solum idén 400 hektáron termesztett burgonyát, hektáronként 40 tonnás termést értek el, szemben az országos 20 tonnás átlaggal. A burgonyát teljes egészében belföldön, lakossági felhasználóknak értékesítik.
A Solum Zrt. a komáromi Klapka György téesz utódjaként alakult, a szövetkezeti vagyont egyben tartva. Jelenleg 180 résztulajdonosa van. A vállalat 2011-es nettó árbevétele 2,3 milliárd forint, adózott eredménye 184 millió forint volt.
A társaság növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, valamint csomagolóanyagok gyártásával foglalkozik. A vállalkozás 1530 hektár szántót művel, földjeik nagy részén gépesített öntözőberendezések működnek. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében három év alatt 1,3 milliárd forintot meghaladó fejlesztést valósítottak meg