2012. október 17., szerda

Éljünk természetesen (Fenntartható építészet Székelyföldön)

2012. október 16.
Hegedűs Zsolt gyöngyösi építészmérnök földdel, növényzettel borított, boltozatos dombházakról tartott előadást. A szerző felvétele
Első alkalommal tartottak konferenciát a fenntartható építészetről a Székelyföldön a Kovászna Megyei Keres­kedelmi és Iparkamara, valamint a háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös szervezésében a megyeháza üléstermében tegnap. Az esemény tervezőket, építőket, építőanyag-gyártókat és -forgalmazókat, illetve az ún. intelligens házak automatizálásával foglalkozó szakembereket, önkormányzatokat szólított meg.
Édler András, a kamara elnöke elmondta: kezdetről van szó, ezentúl évente megismétlik a hasonló rendezvényeket, hogy kicserélhessék tapasztalataikat. Úgy véli, az alternatív megoldások Három­széken, Szé­kely­földön is megvalósíthatóak, s ebben nagy szerepet vállalhatnak az önkormányzatok. 
Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke szerint új fejezet nyílt a kamara életében, nemcsak személyi változás történt annak élén a nyáron, hanem koncepcióváltás is, s ez új irányt nyit az együttműködésben. A fenntartható építészeti elképzelések talál­koznak a megyei önkormány­zat terveivel – mondotta az elöljáró, s ajánlotta, találjanak egy olyan települést, ahol ezt meg lehet valósítani. Javaslatot is tett, megnevezte az erdők között fekvő Zalánpatakot, amely építészetileg „még nincs annyira elrontva”, hogy ne lehessen visszahozni, így önálló energiaforrásokkal ren­delkező, fenntartható, tipikus székelyföldi falut lehetne belőle kiépíteni. A jövő évi költségvetésből megtervezhetik ennek első lépéseit. Más települések is bekerülhetnek a körbe – fűzte hozzá.
A konferencián az alacsony költségvetéssel, de an­nál több élő munkával épülő, kis fenntartási költségű, tájba illeszkedő építmények témakörét járták körül. Szó esett dombházakról, szal­ma­bálás hőszigetelésről, nap­energia tárolásáról, szélgenerátoros ener­giatermelésről, az autonóm házról, az önellátó faluról és más, környezetbarát megoldásokról. Szerző: Szekeres Attila