2012. október 19., péntek

Gyümölcsfeldolgozó üzem létesülhet Ditróban

2012. október 16. 
(Gyergyószék)
Az egész Gyergyói-medencét kiszolgáló erdeigyümölcs-feldolgozó üzem létesülhet Ditróban – az ezt lehetővé tevő pályázat már „átment” a formai szűrőn, a pályázó közbirtokosság további pozitív elbírálásokban reménykedik.
Az erdei gyümölcs, a gomba feldolgozása, értékesítése jelen pillanatban gondot jelent Gyergyó-vidéken, de az idegenek által végzett begyűjtés is sok bosszúságot okoz a településvezetőknek, a helyi lakosságnak. Gyergyóditró Közbirtokossága által egyfajta megoldás látszik körvonalazódni: nagy kapacitású gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozását tervezik. A szükséges anyagi forrást pályázati úton próbálják meg előteremteni, az Európai Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott dokumentáció sikerességében bizakodnak.
„Ki lehetne zárni az idegenek kalóztevékenységét. A helyiek, nem pedig a külföldiek kellene hasznot élvezzenek erdeink gyümölcseiből” – mondta a projekt kapcsán Kovács Árpád András közbirtokossági elnök. Ismertette: a napi több tonna gyümölcs feldolgozására alkalmas üzem közel 300 ezer eurós befektetést igényel, a sikeres pályázat az összeg 50 százalékát biztosítaná, a fennmaradó részt önrészként vállalja a közbirtokosság.
A ditrói közbirtokosság idén került partnerségi viszonyba a székelyudvarhelyi Székelygyümölcs Egyesülettel, a nyár derekától a betfalvi feldolgozóba szállították a közbirtokosság területéről begyűjtött málnát, vörösáfonyát. Szörp és lekvár készült a gyümölcsökből.
Az üzem a ditrói volt tsz udvarára épülne fel, a tervek szerint bővíthető létesítmény lenne. Első fázisban málnát, áfonyát, szedret, illetve gombát dolgoznának fel, következő lépésben pedig a vidéken honos gyógynövények szárítására, csomagolására is alkalmassá tennék. 
Lekvárok, szörpök készítését tervezik, a gombát pedig kétféle módon kívánják feldolgozni. Egyik elképzelés szerint szeletelve, vegyesen, fagyasztott csomagokba kerülne értékesítésre, a másik terv pedig egy gyergyói specialitás, a többféle gomba együttérleléséből nyerhető „dobáló savanyúság” előállításáról szól.