2012. június 22., péntek

Megalakulhatnak a mezőgazdasági kamarák

Szerző: Damian Samoilă 21 iunie 2012
A parlament kedvező véleményezése után, államfői jóváhagyásra vár a megyei mezőgazdasági kamarák megalakításának törvénye. A szabály alkalmazásához az elnöki kihirdetés után a törvény alkalmazási módszertanát is meg kell várni, ezt követően - vélhetően idén ősztől - tömörülhetnek a gazdák érdekképviseleti szervezetekbe.
A képviselőház is jóváhagyta a megyei mezőgazdasági kamarák megalakításáról rendelkezdő 2011/283. számú törvény módosítását. A majdani nonprofit szervezet vezetőségi tanácsának megválasztásával megbízandó Megyei Kezdeményező Bizottság létrehozásával azonban a gazdáknak meg kell várni a törvény alkalmazásának módszertanát.
A mezőgazdasági kamara keretében mindössze a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, illetve a magán erdőgazdálkodási és mezőgazdasági egyesületek tagjai kaphatnak majd szavazati jogot
„A mezőgazdasági kamarák közérdekű tevékenységet folytató nonprofit szervezetek lesznek. Fontos, hogy az új törvény szerint a mezőgazdasági kamara megyei kollégiumát a gazdák választhatják meg. A mezőgazdasági kamarában a Maros megyei gazdáknak lesz fontos szerepük. Közülük is leginkább azoknak, akik tagjai a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek, azaz akik föld vagy erdőbirtokkal rendelkeznek, illetve akik tagjai valamely illetékes szervezetnek.“ – mondta Liviu Timar a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság igazgatója. 
A mezőgazdasági kamarák létrehozásával mindenekelőtt a gazdák érdekképviseletének javítását, illetve az európai pénzalapokhoz történő hozzásegítését célozzák.
„A gazdák érdekképviseletét látják majd el, illetve tanácsadással és EU-s pénzalapokkal is foglalkozni fognak. A gazdák szakmai felkészítését is magukra vállalják, ezért szerintem a mezőgazdasági kamarákra fontos szerep hárul.“ – mondta Liviu Timar.
A törvény hivatalos közlönyben való megjelenése után a gazdáknak 90 nap áll majd rendelkezésükre, hogy megalapítsák a megyei mezőgazdasági kamarákat. Ezt követően a megyei szervezetek külön területi kamarákat is létrehozhatnak.
Maros megyében vélhetően idén ősszel alakulhat meg a helyi mezőgazdasági kamara.