2012. június 22., péntek

Vendégfogadás új mederben Munkahely-lehetőség Kovásznán?

Szerzõ: Hírmondó  22/06/2012
1992-ben közel 600 magánszemély biztosított szállást a fürdővendégeknek Kovásznán. Mint köztudott, ez a gyakorlat a mai napig is működik a fürdővárosban, ennek törvényesítése, egységesítése érdekében tartott megbeszélést Lőrincz Zsigmond polgármester a kiadó szobával rendelkező lakosokkal.
Húsz ingatlantulajdonos vett részt a tanácskozáson, amelyen Tódor Eszter, a helyi Tourinfo munkatársa és Török Klára, a pénzügyi hivatal munkatársa ismertették a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium és a Pénzügyminisztérium 2012. január 10-én kiadott, 28-as számú rendeletét. Ennek értelmében turisztikai céllal 1-5 szobát lehet bérbe adni minimum 24 órára, maximum 30 napra. Újdonság, hogy az ingatlantulajdonosnak nem szükséges céget működtetnie vagy jogi személyiséggé válnia, és kereskedelmi engedéllyel sem muszáj rendelkeznie.
A vendégfogadáshoz szükséges benyújtani az elszállásolási lehetőségekről szóló információkkal kitöltött adatlapot, a személyi igazolvány és telekkönyvi kivonat másolatát. Ezután ki kell váltani a fizetési szolgáltatást igazoló nyugtatömböt, majd az éves adó meghatározása érdekében szükség lesz a 220-as nyilatkozat kitöltésére. Az elszállásolásból kapott bevétel 16 százalékát kell adóként befizetniük a tulajdonosoknak. Bővebb tájékoztatásért Opra Beátát, a községháza alkalmazottját kereshetik az érdeklődők.
Lőrincz Zsigmond elmondta: ez a lehetőség azért jó, mert kevés papírmunkával jár, s így minél több lakost bevonva, indirekt módon munkahelyet biztosíthatnak az ingatlantulajdonosoknak, akik emellett még meg is ússzák a törvénytelen vendégfogadással járó 40 ezer lejes büntetést.
N. Sz. A.