2012. június 29., péntek

Csak termelői szervezet kaphat támogatást!

2012. JÚNIUS 29.
A termelői együttműködések és szövetkezetek megerősítését egyaránt szorgalmazza az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája, valamint a Nemzeti Vidékstratégia.

Egyedül nem megy, bár ezt még kevesen látják be a mezőgazdaságban 
Fotó: Kállai Márton

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett tanácskozáson.
A közlemény szerint Czerván György kiemelte: a kormány a nemzeti támogatások mellett az Európai Unió forrásaival is ösztönzi a termelői szerveződések megalakulását, térnyerését, a kistermelők összefogását.
A VM a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházásához nyújtott nemzeti támogatást a korábbi 5 százalékról 25 százalékra emelte. A forrás 2010-ben mintegy 1,3 milliárd forint volt, 2011-ben több mint 1,6 milliárd forintra nőtt.
Magyarország uniós csatlakozása óta az elismert termelői együttműködések létrehozásukhoz és működésükhöz támogatást kaptak a vidékfejlesztési forrásokból. Az 5 éves támogatás lehetőségével eddig mintegy 250 szervezet élt, amelyekben több mint 20 ezer termelő tevékenykedik - közölte a tárca.