2012. június 29., péntek

Feléled a téesz

2012.
Javában zajlik az egykori tsz-irodaépület, illetve a magtár felújítása Bekölcén. Az alsó épület állagán már a korábbi években is igyekeztek javítani. A korszerű nyílászárókat az önkormányzat már megvásárolta, a rekonstrukción dolgozók most azok beépítését készítik elő.
Néhány év múlva már a falu közös bodzásáról gyűjthetnek virágot, jól eladható bogyót 
Fotó: Bohanek Miklós

A közfoglalkoztatás elsődleges célja jövedelem, foglalkoztatás, munkatapasztalat, hangsúlyozottan átmeneti időre azoknak, akik a munkaerő-piacról kiszorultak –mondta a heol.hu-nak dr. Horoghné dr. Németh Katalin polgármester.
Az új közmunkaprogram értelmes elfoglaltságot nyújt. A dolgozók hozzáállásán is múlik, hogy a támogatott területeken önfenntartó munkahelyek, kis szövetkezetek, feldolgozó üzemek jöhessenek létre. A környező települések összefogásával a lakosság élelmiszer szükségleteinek jó részét ki lehet elégíteni. Előzőleg befektetésekre van szükség, de ésszerű gazdálkodással ez pár éven belül megtérül. Az itt élőket is arra ösztönözzük, hogy a kertjüket műveljék – osztja meg véleményét a polgármester asszony.
Bekölcén a volt majorépület gyümölcsfeldolgozónak, aszalónak, gyógynövényszárítónak, csomagolónak adhat otthont. A sportöltöző felújítása után a kulturális és sportéletet is föl lehet éleszteni. Ebben a programban két szakmunkásnak és négy segédmunkásnak adnak munkát 10 hónapra. A közmunkaprogram pénzeit külön számlán kezelik, az előrehaladást fotókkal dokumentálják.
– Folytatjuk mezőgazdasági programunkat. Egy hektáron konyhai alapanyagot termesztünk majd. Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kft. szakvéleményére alapozva másfél hektáron bodzát, egy hektáron feketeribizlit telepítünk tavasszal, és itt dolgozzuk föl. Fél hektáron gyógynövényeket termesztünk majd, és fölvásárlókat is szerzünk. Hiszek abban, hogy a dolgozók is megértik, átérzik a felelősségét annak, hogy magukért, a családjukért, a település jövőjéért is dolgoznak – zárja szavait a falu vezetője.