2012. június 26., kedd

A tettek mezején

Kétségtelen, hogy a környezettudatosság mára egy elcsépelt fogalom lett, kicsit néha divatirányzatnak is érezhetjük. Azonban, ha jobban belegondolunk, akkor nem alaptalan az, hogy egyre többeket és jobban foglalkoztat. Ezen téma kapcsán két olyan személyt kérdeztünk meg, akik talán az életüket tették fel arra, hogy plántáljanak valamit az emberek közé: egy fát, egy virágot, ismeretet, tudást…
Pócs Géza Kalotaszegi HANGYA Egyesület megálmodója, kezdeményezője és alelnöke. A szerveződés lelkes fiatalokból áll, kiknek célja egyebek mellett a a tájegység terület- és turizmusfejlesztése, környezet- és természetvédelme, az ésszerű és hatékony gazdálkodás előmozdítása, képzés, és nevelés… A HANGYA szövetkezetei a II. Világháború előtt Magyarország szinte minden településén jelen voltak, mára időszerű tartalommal, a fenntartható fejlődés eszményével újraindulni látszik a mozgalom, amelynek ékes bizonyítéka a Kalotaszegen is megalakult erdélyszintű HANGYA Egyesület bánffyhunyadi fiókja.
1. Nemrégiben a kezdeményezésedre létrejött egy civil szerveződés Bánffyhunyadon. Miért tartod fontosnak a környezetvédelmet?
Azért, mert én személy szerint egy olyan világban szeretnék élni, ahol a jó társadalmi- és természeti környezet mindenki számára hétköznapi. Ahhoz, hogy ezt elérhessük az embereket nevelni, és az életformájukat szervezni kell. A természet sokszor védtelen a szükségtelen kihasználással szemben, és úgy gondolom, hogy a sérült terülteket érdemes és szükséges helyreállítani. Tevékenységemmel ezt a két célt kívánom szolgálni.
2. Mit jelent számodra az a szó, hogy környezettudatosság?
Azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy a környezetünk befolyásol minket, mi pedig visszahatunk rá. Akkor lehetek környezettudatos, ha úgy járok a világban, hogy tisztában vagyok azzal, hogy döntéseim következményei halálom után is megmutatkoznak majd a világban. Míg egy elültetett fa élhet 300 évet, addig egy kidobott PET palack akár több ezer évig is ott marad a természetetben…
3. Mit tapasztalsz, az emberek nyitottak a környezettudatosságra?
Van egy réteg, akik nyitottak rá, de nagyon kevés olyan személlyel találkoztam eddig, akik valóban átlátják, hogy milyen módon árt vagy segít az ő közegének, életterének egy-egy tevékenység. A többség megelégszik annyival, hogy „így csinálom, mert azt mondták, hogy ez zöld”.
4. Hogyan látod, milyen következményei lehetnek annak, ha az emberek nem ébrednek rá a környezeti problémák jelentőségére?
Azok az egyének, akik homokba dugják a fejüket a gondok elől szegényebbé fogják tenni a saját és mások életét. Minél több ilyen személy mászkál a világban, annál több utólag nem orvosolható kárt hagynak maguk után.
5. Melyek a Te személyes céljaid a környezetvédelemben? Kérlek, mesélj az általad vezetett szervezet jelenlegi tevékenységeiről és jövőbeni lehetőségeiről?
Célom: a társadalmi- és a természeti könyezet jobbítása. Tudom, hogy ez egyeseknek elcsépeletem hangzik, de eddigi tapasztalataim meggyőztek arról, hogy kitartással és egy jó stratégiával messze el lehet jutni. Jelenleg a HANGYA Egyesület bánffyhunyadi fiókjának vagyok az alelnöke. A szervezet alig egy hónapos és jelenlegi törekvéseink új tagok vonzására irányulnak. Távlatban egy többrétű és működő szervezetté szeretnénk fejlődni, amelynek szakosztályai önállóan is képesek gazdasági- és környezetvédelmi tevékenységek lebonyolítására.Dimény Orsolya (Forrás: BÖSZmeségek)