2011. november 8., kedd

Tövishát bemutatkozott Pápán

2011. április 15. és 17. között immáron 15. alkalommal került megrendezésre Pápán a Szent György-napi Agrárexpo.
A Veszprém Megyei Agrárkamara és Pápa Város Önkormányzata 1996-ban indította útjára a Szent György-napi Agrárexpo mezőgazdasági kiállítást és vásárt. A szervezők célja a régió agrár- és élelmiszeripari potenciáljának bemutatása szigorú szakmai kritériumok mentén, illetve a gazdasági kapcsolatok erősítése, a vásári jelleg megőrzése. A fesztivál ugyanúgy érdekes a szakmai látogatók, mint a nagyközönség számára, ezt igazolja a múlt évi, közel 25.000 – 30.000 látogató is. A magas látogatottságnak köszönhetően, ez a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a résztvevő kiállítók növeljék cégük és termékeik ismertségét. A rendezvénynek idén is a Sportcsarnok adott otthont a Várkertben, 1000 m2 fedett, és 2000 m2 szabadtéri kiállítóhellyel.
Az idei alkalom vált a Tövishát Helyi Akciócsoport életében az első olyan eseménnyé, amelyen testületileg is képviseltethette magát a helyi jellegzetességek, termékek, kézműves érdekességek kiállításával. A látogatók mindegyike felfedezésként élte meg a néhány perces beszélgetést, amelyben az általuk eddig nem ismert Szilágyságról és benne Tövishátról hallhattak. Vidékünk kulturális örökségéből nyerhettek izelítőt írott anyagokban és epített örökségünkről képösszeállítást tekinthettek meg.
Tövishát gazdasági és kulturális kapcsolatainak kiépítésében jelentős előrehaladás volt a hétvégi rendezvény, melyen Móré-Zsigmond Mihály Levente és Sipos Péter munkatársak vehettek részt. A kiállításon való részvételnek elsődleges célja volt bemutatni a Tövishát Leader Kistérség lenyűgöző tájait , kézművességét, helyi termékeinek finomságait, valamint előkészíteni azt a szakmai tanulmányutatm, melyre a májusi hónap folyamán kerül sor, ahol majd szőlőtermelők és borászok ill. állattenyésztők mélyíthetik tudásukat és szakmai kapcsolataikat, valamint elkezdődhet a közös népművészeti és tánctábor megszervezése. Reménységeink szerint sikerül megalakítanunk azt a konzorciumot, amely mind a két térségben élő emberek számára jelentős gazdasági, kulturális, együttmükődési lehetőségeket bíztosít.
A kiállításon való megjelenésünk megszervezéséért köszönet illeti Szabadi Jánost és Varga Pétert, a GEMARA-SK Helyi Akciócsoport vezetőit (Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület) és Bagyura Ferencet a Készenlét Zrt. munkatársát, va-lamint mindazokat, akik ven-dégszeretetükkel körülvettek bennünket. A már megkezdett együttműködés gyümölcseként megemlíthetjük a mocsolyai vidékfejlesztési szaktanácsadást, viszont a térségünk jövőjében jelezhető előrehaladásokról kell beszámolnunk az említetteken kívül is.
A Tövishát Helyi Vi-dékfejlesztési Stratégia tá-mogatást nyert, megindul a Tövishát Helyi Akcócsoport

A várt eredményekről és a stratégiák pontozásáról a munkacsoport április 16.-án értesült. Ezek szerint a Tövishát Helyi Akciócsoport által kidolgozott helyi vidékfejlesztési stratégia a nyertesek között szerepel.
Reméljük, minél hamarabb hivatalosan is megnyithatjuk a Mocsolyára tervezett irodánkat, illetve elindulhat a kistérségben azon munkaszervezet, amely 5-6 vidékfejlesztési szakember bevonásával kipályáztathatja a stratégiára megítélt 2.856.000 euró keretösszeget, ahol önkormányzatok, vállalkozók, kistermelők, egyházi intézmények, civil szervezetek nyújthatják be pályázataikat.
Öröm elmondani azt is, hogy közös munkánk sikerei közé tartozik az is, hogy már több turisztikai információs iroda létrehozására letett pályázat várja az elbírálást (Bogdánd, Hadad, Debren, Mocsolya), melyek nagy segítségünkre lesznek a hepehupás Szilágyság megismertetésében és a turizmus fejlesztésében.
Közel két év munkájára visszatekintve, hihetetlen nagy öröm közölni a hírt mindazok számára, akik végig kitartottak a munkacsoport segítésében, és hittek a közös ügyünk sikeres voltában. Köszönet jár Alsószopor, Bogdánd, Cigányi, Debren, Hadad, Haraklány, Kusaly, Oláhbaksa, Sarmaság, Szilágysámson és Szilágyszeg polgármestereinek, alpolgármestereinek és a polgármesteri hivatalok alkalmazottainak a segítőkészségükért és a munkában tanusított erőfeszítésükért.
Hálás szívvel közöljük a jó hírt egyházi- felekezeti méltóságaink felé, valamint a térségünkben lévő szervezetek, egyesületek és oktatási intézményeink vezetői felé, akikre végig számítani lehetett a munkafolyamatban. Örömmel adhatunk hálát az Istennek és mondhatjuk el, hogy mindezidáig megsegített az Isten, s akik hittel küzdenek tovább, azoknak munkájuk megáldtatik.Tövishát Leader Kistérség vezetői


2011. április 22.