2011. november 8., kedd

Elhúzódó csapadékhiány

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/elhuzodo-csapadekhiany
R. KISS EDIT2011. november 7.
Az átlagosnál kevesebb csapadék hullott októberben is
A szeptemberi nagy csapadékhiány után októberben sem érte el az átlagos mennyiséget a csapadék, és novemberben sem esett még. Bár a dér mostanában képez egy kevés nedvességet, a talaj felső rétegének nedvességtartalma a nullához közelít Csíkszeredában.

A talaj legfelső öt centiméterében, felásott földben a nullához közelít a nedvességtartalom – mondta érdeklődésünkre Tankó Károly, a csíkszeredai meteorológiai állomás ügyeletese. Fellapozva a regisztereket, felsorolta, augusztusban még az átlagosnál több csapadék esett, a 64 literes átlagos mennyiség helyett összesen 70 liter esőt mértek abban a hónapban, igaz, ennek nagy része egyszerre és nem egyenletesen, a hónap folyamán eloszolva érkezett.
Szeptemberben állt be a nagy szárazság, akkor a havi átlagos 41 liter csapadék helyett összesen 5 liter esett, szeptember 2-án 3,3 liter, illetve szeptember 30-án 1,7 liter. „Akkor előfordult az is, hogy a talaj felső öt centiméterében nem volt mérhető nedvességtartalom” – ismertette Tankó Károly.
Elmondta, októberben már több volt a csapadék, bár ez is messze elmaradt a sokévi átlagtól, ami erre a hónapra 35 liter. Múlt hónapban Csíkszeredában két alkalommal esett az eső, egyszer 17,3 liternyi, másodszor 2,1 liternyi csapadék hullott le, ez összesen 19,4 liter.
Novemberben eddig még nem esett, a hónap nagyobb része azonban hátravan, így még lehet remény arra, hogy összejön a 28 liternyi átlagos csapadékmennyiség. Bár novemberre a köd is beköszöntött néhány napra, nem maradt meg annyi ideig, hogy érvényesíthesse nedvesség-megtartó hatását, és a reggeli dér általában felszárad estére. Csíkban a következő napokban még mindenképpen marad a napközben túlnyomórészt napos idő, csapadékra esetleg péntektől lehet számítani.

Országszerte november hetedikén a talaj 0–20 centiméteres mélységében az Országos Meteorológiai Intézet közleménye szerint a nedvességtartalom kielégítő volt, helyenként pedig az optimálist is elérte. Ugyanakkor továbbra is fennállt a szárazság az ország egyes keleti, délkeleti és nyugati térségeiben. 
A meteorológiai intézet 2012 januárjáig kiadott előrejelzése szerint novemberben az ország központi, keleti és egyes délnyugati térségeit kivéve a sokévi átlagnak megfelelő hőmérséklet várható, az említett területeken pedig a megszokottnál hidegebb lehet. A csapadékmenyiség novemberben az előrejelzés szerint a megszokott értékekhez közeli lesz, a nyugati és központi országrészben pedig meghaladhatja a sokévi átlagot. Decemberre a hőmérséklet és csapadék szempontjából is az átlagoshoz közelítő idő várható, januárban pedig a hőmérsékleti értékek többnyire a sokévi átlaghoz hasonlóak lesznek, és a csapadékmennyiség is meg fogja ezt közelíteni, kivéve az ország központi és nyugati részét, ahol az átlagosnál több csapadék lehet – szerepel az intézet előrejelzésében. Közleményük szerint ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a hosszú távú előrejelzés csak tájékoztató jellegű, és bekövetkezésének 60–65 százalékos eshetősége van.