2011. november 10., csütörtök

Komposztálás az őszi falevelekkel!

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3102:komposztalas-az-szi-falevelekkel&catid=37:szi-kert&Itemid=40
Írta: Kertvarázs magazin
Az ősz beköszöntével a fák levelei gyönyörű aranybarna a vöröses színt öltenek, ám idővel ezek a gyönyörű színes levelek mind lehullanak. Sok kerttulajdonost bosszant a kertjében heverő avar és lomb látványa, pedig ez az avar aranyat ér.
Első lépésként nem is kell az összes lombot összeszedni, a fák és cserjék alatt nyugodtan hagyjuk ott, hiszen az így lebomló avar tápanyagot juttat a növénynek is, ráadásul a sok hasznos rovar, mint pl. a katica menedékre lel télire kertünkben.
A mai modern eszközökkel pillanatok alatt összeszedhetjük a lehullott leveleket, ám egy lombszívó nem csak a hasznos levelet szedi össze, de sajnos vele együtt beszippant számos élőlényt is. A kint hagyott leveleket érdemes betakarni egy réteg komposzttal, vagy fenyőkéreggel, így meggyorsítjuk a humusz kialakulását.
A gyepről nagyon fontos hogy alaposan összeszedjük az avart, mert a fű befülled alatta és berohad. Az összegyűjtött leveleket egy időre terítsük szét, forgassuk át egészen addig, amíg kissé ki nem szárad, majd aprítsuk fel és tegyük rá a komposztra.
A komposztra mehet más hulladék is, levágott ágak, gallyak, virágszárak, és természetesen a konyhai hulladék. Kerülendő a fertőzött fák levelei és a diófa levele, mert ennek nagyon magas a csersav tartalma.
Tehát az lehullott faleveleket ne égessük el, ne dobjuk ki, hanem készítsünk belőle a következő évre jó minőségű komposztot, amely tápanyaggal látja majd el kertünket jövőre.