2023. július 27., csütörtök

Oroszország intelligens városi farmokat hozott létre a tengeralattjárók, bejáratok és az Északi-sark számára

https://agrotime.info/v-rf-sozdali-umnye-siti-fermy-dlja-podvodnyh-lodok-podezdov-i-arktiki/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Tatyana Kadysheva 2023.07.27
Az orosz tudósok speciális mezőgazdasági technológiát hoztak létre. Segítségével az Északi-sarkvidék lakói friss bogyós gyümölcsökhöz, zöldségekhez és fűszernövényekhez juthatnak. Írjon róla RIA Novosti.
Az Északi-sark „második szűz földdé” változhat? A tudományban áttörést értek el az M. V. RGAU-MSHA „Jövő Agrotechnológiái” tudományos központjának mesterséges klímalaboratóriumának alkalmazottai. K. V. Timirjazev. „Új mezőgazdasági technológiák a sarkvidéki övezet számára” elnevezésű kiemelt projektet hajtanak végre. A zöldek és zöldségek nehéz körülmények közötti termesztése érdekében okos városi farmokat hoztak létre. Ezek függőlegesen elhelyezett üvegházak. Belül minden szükséges érzékelővel rendelkeznek, különösen a páratartalom, a világítás és a hőmérséklet érzékelői. Ezek zárt ciklusú mobil moduláris rendszerek. Telepíthetők katonai helyőrségekben, sarki állomásokon, házak bejáratánál, tengeralattjárókon stb. Konténerek formájában tengeri úton szállíthatók az Északi-sarkvidék kikötőibe. Ha települések közelében telepíti őket, az emberek egész évben hozzáférhetnek zöldségekhez, fűszernövényekhez és bogyókhoz. Ez a termesztési módszer olcsóbb, mintha légi úton szállítaná a késztermékeket.
Ivan Tarakanov, a növényélettani osztály vezetője szerint a V.I.-ről elnevezett RGAU-MSHA. Timirjazev szerint az új technológia lehetővé teszi a salátazöld termékek fogyasztók számára elérhetővé tételét, és ezek jobb minőségűek is lesznek. Jól jön majd a Távol-Északon, Délen és az Arab-félszigeten.
A tudósok különféle növényeket termesztenek a laboratóriumban. A napsugarak nem jutnak be a belsejébe. Bazsalikom, petrezselyem, saláta és még bogyós gyümölcsök is teremnek itt. Ugyanolyan ízűek és annyi tápanyagot tartalmaznak, mint a hagyományos kertben termesztett termékek. Növekedésük feltételeit mesterségesen teremtik meg. A termőképesség magas, a termés minősége is jó. A nagynyomású nátriumlámpák helyett az üvegházakban LED-eket használnak. A fotoszintézist felgyorsítja vagy lelassítja a vörös és a kék arányának megváltoztatása. A gyümölcs érési sebességét a fotonfluxussűrűség és a napi fényszint optimalizálása szabályozza. A termesztés során ne használjon vegyszereket.