2023. július 29., szombat

5 ritka növény, amely egyedivé varázsolja virágágyását

2021.06.17 Galina Zimina
Ha eleinte egy kertvárosi virágoskert elrendezéséhez a kezdő nyári lakosok a legegyszerűbb és legszerényebb növényeket keresik a gondozásra, akkor néhány év múlva érdektelenné válik a szomszédok virágágyásainak „megkettőzése” és a termesztés. ugyanazok a virágok az egész faluban.
Rózsa, tulipán, bazsarózsa, őszirózsa, liliom, írisz, muskátli, kardvirág, körömvirág, dália, kankalin, brácsa - természetesen mindegyik nagyon szép, sok fajtája és színe van, de túlságosan ismerősek egy átlagos nyaraló számára. Nézz a kerítés mögé a szomszédba – fogadunk, hogy ott is majdnem ugyanaz terem?
Másrészt az elképzelhetetlen egzotikum hajszolása is drága – és még csak nem is az ilyen növények magjainak vagy palántáinak költsége, ami nem szokott hozzá a talajunkhoz vagy az éghajlatunkhoz, hanem az idő, az erőfeszítés és a pénz, amelyre szükség lesz a különleges megszervezéséhez. szokatlan körülmények szeszélyes "idegenek" számára.
Ezért, ha azt szeretné, hogy a webhely virágágyásai eltérjenek a szomszédok virágágyásaitól, figyeljen a középső sáv kultúráira, de azokra, amelyeket méltatlanul elfelejtettek vagy megfosztottak a nyári lakosok figyelmétől. És elmondunk néhány ötletet egy ilyen "új" virágos kerthez.
Arizema
A liliomkobra az Aroid családba tartozó szokatlan hagymás évelő növény második neve (amelyhez például a kallák, a spathiphyllumok és a monstera is tartoznak).
A növénynek semmi köze a liliomokhoz, az Arizema „kígyózó” nevet a virágzatok sajátos formájára adták, amely a felfújt csuklyával emlékeztette a botanikusokat a kobra álláspontjára. Ezeket a csíkos színű "kancsókat" a beporzó rovarok befogására tervezték. Ezenkívül az arizema gyümölcsei rendkívül dekoratívak - vörös vagy sárga fényes bogyók, gubacsokban gyűjtve.
Sokféle arizem létezik, de messze nem mindegyik alkalmas egy Moszkva melletti feltételes dachára, de csak szívós és alkalmazkodott az éghajlatunkhoz - Amur, Szahalin és rovátkolt.
A növény minden része mérgező.
A növény magassága körülbelül 60 cm. A hosszú levélnyéleken világoszöldek, matt, ötujjasak a levelek. Virágzás - április végétől június elejéig, a gyümölcs-bogyók nyár végén - kora ősszel alakulnak ki. A virág "csuklyája" halványzöldestől a mélyliláig terjedhet, hosszanti csíkokkal a sötétlilától a fehéresig.
Az Arizema az árnyékos helyeket részesíti előnyben (a levelek és virágok a napon kiégnek a kifejezetlen árnyalatok helyett), ahol nincs huzat, állandóan jól nedvesített, semleges savasságú, könnyű agyagos talaj (jobb a virágágyás talajtakarása), permetezés, dombolás és rendszeres fejtrágyázás. Télre az arizema légi része elhal, és a növényt gondosan le kell fedni száraz lombozattal.
Az Arizema ősszel gumós csecsemők által szaporodik, tavasszal osztja a bokrot, vagy augusztus-szeptemberben ülteti el a frissen betakarított magvakat.
Kraspedia
Az Astrov családba tartozó, Ausztráliából származó, látványos lágyszárú évelő, egynyári növényként termesztik a középső zónában, hideg- és szárazságtűrő.
A szép ezüstszürke levelek rozettájából augusztus-szeptemberben 50-80 cm magas csupasz kocsányokon megjelenő élénksárga gömb alakú virágzata egyetlen virágágyásban sem elhanyagolható. Mellesleg, vágás után szárított formában a virág megőrzi a fej sűrűségét és a szín fényességét, amiért a virágüzletek nagyra értékelik.
A craspedia helyén válasszon egy jól megvilágított helyet, könnyű homokos vagy vályogos, termékeny, semleges savasságú talajjal. A növény jól reagál a rendszeres mérsékelt öntözésre, nedvesség stagnálása és komplex ásványi kiegészítők nélkül (szezononként legalább háromszor). A Craspediát magvakkal szaporítják palánta módon - a palántákat május végén - június elején ültetik nyílt talajba, fagytól védve.
Sanguinaria
Az Észak-Amerikából származó hófehér szépség, Sanguinaria a Poppy családhoz tartozik, bár ez külsőre nem szembetűnő. Ebben az alacsony talajtakaró évelő növényben a kamillavirágok (egyszerű vagy dupla) április-május környékén jelennek meg, és körülbelül egy hónapig tartanak. A kocsányon lévő minden virág egy nagy, faragott kékes-zöld levéllel van "becsomagolva", lekerekített vagy szív alakú. Ha a növény szárai, rizómái vagy levelei megsérülnek, sűrű vörös-narancssárga tejszerű lé kezd kifolyni (otthon a virágot "véres gyökérnek" hívják erre a tulajdonságra).
A növény minden része erősen mérgező alkaloidokat tartalmaz.
A Sanguinaria félárnyékos helyre, semleges savasságú, termékeny, könnyű talajra ültessük. A virág lassan növekszik, szárazságtűrő, lecsapolt talajt igényel, és nem tűri a bevizesedést. Ellenkező esetben a növény rendkívül szerény - csak rendszeres öntözésre és tőzeggel vagy humuszos talajtakarásra van szükség, és nincs szükség a téli öntözésre és menedékre.
A sanguinaria szaporításának előnyben részesített módja a rizóma őszi felosztása (a levelek elszáradása után), bár a tavaszi palántavetés is lehetséges (a magvak előzetes 2-3 hónapos rétegződést igényelnek 2-5 °C-on) .
Perovszkij