2023. július 2., vasárnap

Vjalov gasztroenterológus: a csalán gazdag vasban, kalciumban és K-vitaminban. És még sok más hasznos dolog.

 https://secretmag.ru/news/chem-polezna-krapiva-i-dlya-chego-eyo-est-rasskazyvaet-vrach-01-07-2023.htm?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

2023. július 1.,  Sergey Vyalov Szerző: Kristina Nechaeva
Mi a hasznos csalán és mit főzzünk belőle? Az orvos elmondja
Vjalov gasztroenterológus: a csalán gazdag vasban, kalciumban és K-vitaminban. És még sok más hasznos dolog. Ebből a gyomnövény dicsőségű fűből egyébként leveseket és salátákat készítenek, pitékhez és szószokhoz adják. A csalánleves például javíthatja az emésztést, csökkentheti a gyulladást, sőt még az immunrendszert is erősítheti. De először meg kell szereznie valahogy - ismét, egészségkárosodás nélkül. Beszéljünk mindent sorban.
A csalán előnyei
A csalán nagyon atipikus termék – jegyezte meg távirati csatornájában Szergej Vjalov, az orvostudományok kandidátusa, gasztroenterológus, hepatológus. A növény vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.
100 g akár 500 mikrogramm K-vitamint is tartalmazhat. A csalán vasban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, ami azt jelenti, hogy jót tesz a csontoknak és az izmoknak. Emellett a benne található anyagok szabályozhatják a vér koleszterinszintjét, ami rendkívül fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Amit csalánnal kezelnek
Betegségek esetén ajánlott :vese,
Hólyag
máj,
epehólyag.
Fontos: mindezen jóság mellett ne támaszkodjon a növényre. Különösen az idősek és a thrombophlebitisben és a varikózisban szenvedők. A K-vitamin miatt fokozódik a véralvadás a szervezetben – számolt be Dr. Peter.
Csalán a főzésben
Hihetetlen, de igaz – csalánból főznek. A hagyomány nagyon régi időkben alakult ki, de senki sem tiltja, hogy edényekben is felhasználják. Főleg egy ilyen hasznos összetétellel. Shchit főznek vele, salátákat, pitéket, burgonyapürét és szószokat készítenek.
Általános szabályok:használjon olyan edényeket, amelyek nem oxidálódnak: zománcozott, műanyag, üveg, fa;
a finomra vágott csalánt ne tároljuk sokáig a levegőn, és ne forraljuk sokáig (könnyen puhára főz);
ha azt szeretné, hogy az összes vitamin benne maradjon, gőzölje meg;
a csalán íze finom, ezért sóskával és bármilyen kerti zölddel főzzön.
csalánleves
Főzzünk káposztalevest .
vegyen 250 g fiatal csalánt;
2 percre forrásban lévő vízbe tesszük;
tegyünk egy szűrőedénybe, majd vágjuk finomra;
pároljuk az olajban 10 percig;
ebben az időben a sárgarépát és a hagymát apróra vágjuk és megsütjük;
a húsleves főtt - tegye a burgonyadarabokat;
amikor újra felforr - adjunk hozzá sárgarépát és hagymát;
5-10 perccel készenlét előtt csalánt és sóskát dobunk.
Kemény tojás szeletekkel és tejföllel tálaljuk.
csalán saláta
Az alap:körülbelül 400 g csalánlevélre van szüksége;
főzzük néhány percig, tegyük szitára;
apróra vágjuk, salátástálba tesszük;
adjunk hozzá hagymát és petrezselymet.
Szósz:vegyen fél pohár zúzott diót;
negyed csésze csalánlevesben szaporítjuk őket;
adjunk hozzá ecetet és sót ízlés szerint;
keverd össze.
Hogyan ne égessük el a csalánt
Ahhoz, hogy megismerje ennek a növénynek a testre gyakorolt ​​összes csodálatos hatását, először meg kell szereznie. És mindenki tudja, hogy a csalán szúrja és megégeti a leveleit. De valahogy az emberek megértik. És mivel life hackeket használnak , és nem csak biztonságosan gyűjtenek, hanem kiválasztják a legjobbat is:
Nézzük az időjárást. Ha esik, várunk. Ez nem a legjobb idő - a csalán túlságosan vizes lesz, és elveszíti jótékony tulajdonságainak nagy részét.
Vastag gumikesztyűben (megbízhatóan védi a kezet) és hosszú ujjú ruhában megyünk a szerelvényre.
Erős szárú, sok zöld levelű csalánt keresünk. Nem lehetnek foltok vagy hervadás jelei.
Éles pengéjű, metszőmetszővel vagy sarlós késsel vágjuk.
Hajtsa rá a vágást egy széles és sűrű zsákvászonra.
Hagyjuk pár órát száradni, majd vágjuk le a virágokat és a leveleket – a csalán nem lesz annyira csípős.