2012. augusztus 20., hétfő

Nemzetközi ökotábor Kalotaszegen


2012. augusztus 18. Péter Mónika-Mária
Az idei „erdelyi iskola” tanulói

Ismét benépesült a magyar-ókereki iskolakert augusztus 6-a és 10-e között: ezúttal nemzetközi ökotáborra került sor a kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében. A kilencedik alkalommal megrendezett „erdei iskola” során kalotaszegi, szilágysági és magyarországi általános iskolások ismerkedtek a természettel és a természetvédelemmel: a résztvevő 35 diák a kalotaszenkirályi és szilágylompérti Ady Endre Iskola, a körösfői Kós Károly Iskola tanulói, valamint budapesti és kunadacsi diákok. A változatos programot az Ady Endre Iskola pedagógusai és a fent nevezett egyesületek önkéntesei biztosították.
Hétfőn a táborba érkezők sátrat húztak, játékos formában ismerkedtek egymással. Kedden felfedező utat tettek a Hármas-kősziklán és környékén, hogy megismerjék a növény- és állatvilágot, délután pedig megfestették a tábor zászlaját és tájékozódási versenyen vettek részt. Szerdán a Kalota-havas gyönyörű természeti és épített adottságait (Székelyjói-vízesés, Fehér-sziklák, Sebesvára, vízimalom) csodálhatták meg. Csütörtök délelőtt szárazgátakat építettek, majd Tamás Tibor vízügyi szakember tartott előadást a környék vízügyi problémáiról. Délután vízminőség-vizsgálatot és mikroszkópos vizsgálatot is végeztek, majd elültették a táborfát és tájékozódási versenyen ismételhették át a héten tanultakat, a keresendő pontoknál kérdésekre válaszolva.
A közös étkezések, gyalogtúrák és tábortűz során a tanulók szociális érzékenysége, társaikkal szembeni felelős magatartása is fejlődött, a szolgálatosság, az ételkészítés, a beszélgetések mind maradandó élményt jelentettek diákoknak, tanároknak egyaránt.