2022. február 21., hétfő

Több éve görögdinnyét termesztek a kertemben - a gyümölcsöket nem gyűjtöm rosszabbul, mint a délieket.

2021. december 26
A tenyésztők erőfeszítései révén a közelmúltban számos görögdinnyefajta és -hibrid jelent meg, amelyek alkalmazkodtak a hideg éghajlati viszonyokhoz. Csak a megfelelő fajtát kell kiválasztania, és meg kell ismerkednie a termesztésének árnyalataival. Ma a kezdő kertészeknek szeretnék utasításokat és tippeket adni ennek a növénynek a mezőgazdasági technológiájáról.
Görögdinnye. A cikk illusztrációja a ©dachnyedela.ru szabványos licence alapján készült
Ültetési anyag kiválasztása
Most a kertészeknek lehetőségük van hőt szerető növényt termeszteni nemcsak a déli régiókban, hanem az északi szélességi körökben is. Minden régióhoz és éghajlathoz a legjobb görögdinnyefajtákat tenyésztették ki és zónázták be. A vetőmag kiválasztásakor vegye figyelembe:
- fagyállóságuk és a terület éghajlati jellemzői;
- a talaj és egyéb növekedési feltételek növényi szükségletei;
- érési időszak.
A déli régiókban a különböző érési periódusú fajták alkalmasak, és közvetlenül nyílt talajba vetik. De a középső sávban és az északibb régiókban vásároljon korai érett fajtákat, amelyek tenyészideje 70-90 nap.
A bőségesebb termés érdekében válasszon legalább 3 éves ültetési anyagot. Több női virágot termel, amelyek petefészket alkotnak. A friss magvakban a hím virágok dominálnak - meddő virágok.
Vetés előkészítése
A vetés megkezdése előtt elő kell készíteni a maganyagot. A következőket csinálom:
a csírázás ellenőrzésére a magokat sóoldatban tartom körülbelül 30 percig;
A tartály aljára lesüllyedt magvakat kimosom és megszárítom - felhasználásra alkalmasak;
a csírázás növelése érdekében 2-3 órán át melegítem +60 fokos hőmérsékleten;
fertőtlenítéshez kálium-permanganát (1%) oldatba tettem.
Görögdinnye. A cikk illusztrációja a ©dachnyedela.ru szabványos licence alapján készült
A palánták vetéséhez a talajt egyedül humuszból, tőzegből és fűrészporból készítem elő 0,5: 3: 1 arányban. A görögdinnye szereti a homokos talajt, ezért egy rész folyami homokot adok hozzá.
Vetés palántáknak
A palánták vetőmagjának ültetési ideje 30-35 nappal a nyílt terepen vagy üvegházban történő ültetés előtt. A legtöbb régióban a vetés április közepén vagy végén történik.
A görögdinnye nem tűri az átültetést, ezért azonnal helyezze el a magokat külön tartályokba. A palánták számára a legjobb tartály a tőzegcsészék:
- töltse fel őket talajkeverékkel, és enyhén nedvesítse meg;
- tegyen 2-3 magot minden edénybe, 3 cm-rel mélyítse el őket;
- majd fedjük le átlátszó kupakkal vagy fóliával az első hajtások megjelenéséig.
A növényeket nappal +22 fokos, éjszaka +18 fokos hőmérsékleten kell tartani. Amint a magok csírázni kezdenek, helyezzük a cserepeket hűvösebb helyre.
Mérsékelten öntözzük, és fitolamp segítségével kiemeljük a palántákat. Ne feledje, hogy a görögdinnye palánták nappali napjának legalább 12 órának kell lennie.
Egy héttel a talajba ültetés előtt a növényeket megkeményítik. Ekkor már 4-5 valódi levelük van.
Görögdinnye palánta. A cikk illusztrációja a ©dachnyedela.ru szabványos licence alapján készült
Átültetés
A palánták átültetésekor ne sértse meg a törékeny növényeket. A görögdinnye palántákat általában tőzegcserépben termesztem, így a növény gyökereinek károsodásának veszélye teljesen megszűnik. Beszállás menete:
30-40 cm átmérőjű és mélységű lyukakat készítek az edény magassága mentén;
Követem a lyukak elrendezését: a növények közötti távolság 70 cm, a sorok között - 100 cm;
Minden lyukba egy pohár fahamut öntök, földdel elkeverem és meglocsolom;
A növényeket a cserepével együtt ültetem, és feltöltöm földdel, hogy minden levél a felszínen maradjon;
Meglocsolom, majd homokot öntök a palánta köré 1 cm-es réteggel.
Vetés közvetlenül a talajba
Közvetlen talajba vetés +12-15 fokos talajhőmérsékleten 10 cm mélységben lehetséges A könnyű homokos talaj gyorsabban felmelegszik, mint a nehéz vályog, így a szükséges hőmérséklet tovább tart.
A kutakba a következőket adjuk: szerves anyag (1 kg), fahamu (1 evőkanál), azophoska (1 tk), mindent összekeverünk és felöntjük 2 liter vízzel.
A magvakat minden lyukba 3-4 darabban 3-6 cm mélységig kiterítjük, majd talajjal beborítjuk, enyhén döngöljük, hogy ne sértsük meg a magokon kihajtott gyökereket, és talajtakarjuk a leszállóhelyet. Amikor 3-4 valódi levél keletkezik a palántákon, a legerősebbeket (1-2 növényt) a lyukban hagyjuk, a többit eltávolítjuk.
Görögdinnye. A cikk illusztrációja a ©dachnyedela.ru szabványos licence alapján készült
Következtetés
Remélem, meg van győződve arról, hogy a görögdinnye termesztése nem nehezebb, mint bármilyen zöldségnövény ültetése és termesztése. Kövesse a fenti tippeket, és minden rendben lesz.