2022. február 11., péntek

Sokan kételkednek, de én májusban szüretem az uborkát. Lépésről lépésre – mit és hogyan csináljak

január 15
Január van, én már a májusra gondolok. Nos, hogyan történt? És az ok a megjegyzésekben van.
Ezen az oldalon az összes fotó az enyém.
Nemrég egy másik leletről beszéltem - az uborka "Malachite Delight F1" hibridjéről. Most pedig olyanok jelentek meg a kommentekben, akik kételkednek abban, hogy május közepén már lehet kapni friss uborkát az üvegházából, függetlenül a lakóhelytől.
Sokan írták, hogy kétségeik vannak, mert ugyanabban az időkeretben próbálkoznak és vetnek, és nem történik semmi. Ezért úgy döntöttem, hogy megírom a lépésről lépésre szóló instrukciót – hogyan és mit csináljak. Hogy nekem miért uborkát termesztek májusban, az valóság, míg másoknak a fantázia küszöbén áll, i.e. hazugságok.
Első lépés - hibrid kiválasztása
Nagyon fontos, hogy megtegye ezt az első lépést, és szánjon időt az Ön feltételeinek ideális hibrid kiválasztására. Különféle hibridekről és fajtákról írok. Mindegyik hosszas keresés és kísérletezés eredménye. Évről évre igyekszem egyre több új fajtát és hibridet termeszteni. Naplóbejegyzéseket vezetek, sok mindent elutasítok, mert az eredmény nem kielégítő. Igyekszem zónázni az általam kedvelt fajtákat, és a legtöbb esetben még jobb eredményt érek el.
Nem tudom, melyik uborka hibrid felel meg az Ön egyéni körülményeinek. Figyelembe kell venni az ilyen vagy olyan gondozás képességét, a tiszta napok számát májusban, a palántanevelés technikai lehetőségeit egy házban vagy lakásban.
De mindenesetre önbeporzó hibridnek kell lennie, amely a korai érésű fajtákhoz tartozik. Például a "Malachite Delight F1" és a "Zozulya F1" a csírázás után 40-45 nappal belép a termőszezonba. És a "Shosha F1" 38 nap után adja az első betakarítást.
Második lépés - vetési dátumok
Tudva, hogy melyik hibridet választotta, megteheti a második lépést. Határozza meg a vetés időpontját. A jó uborka magvak a vetés után 5-7 nappal csíráznak. Gyakrabban, még korábban. Az első hurkok 72 óra múlva jelenhetnek meg. De a teljes hajtások az ötödik napon a norma. Adjon hozzá 5 napot a lejáratig. Például, ha ez 40 nap, akkor a vetést 45 nappal az első betakarítás tervezett időpontja előtt kell elvégezni.
Április elején vetem. Március végén nagyon ritkán, mert mostanában még mindig zsúfoltak a polcok. Március 20-25-én vethetsz. Az első uborka termést májusban lövöm, a 18-20.
Az ilyen hurkok a vetés után 3-4 nappal láthatók
Harmadik lépés - a palánták termesztésének folyamata
Pontosabban, ilyen korai termésnél nem uborkapalántákat, hanem teljes értékű bokrokat nevelnek. Amelyből, ha akarod és otthon, elég termést lehet hozni.
És ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni. A harmadik lépés hosszú időt vesz igénybe - a keléstől az üvegházban történő ültetésig. Ez a termesztési folyamat lehetővé teszi a korai betakarítást bármely éghajlati övezetben. A Távol-Észak kivételével talán.
Hadd mondjam el, hogyan fejlődök. mindjárt pontosítok. Ezzel a módszerrel 2-3 bokrot nevelnek. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy étkezési uborkát szüreteljünk. Az otthoni karbantartás szakaszában nem kell minden uborkát így termeszteni.
Ez a vetéstől számított 5. napon
A magokat közönséges 200 ml-es csészékbe vetem. A hajtások megjelenése után átteszem a lámpák alá, hogy a szárak ne nyúljanak meg. Amikor megjelenik az első valódi levél, 500 ml földet töltök a térfogatba. Ez is egy átlátszó műanyag, hogy lássuk a gyökérrendszer fejlődését. Amint megjelentek a gyökerek a földes kómából, újra átültettem.
Itt ebben a szakaszban átültetem
A következő tartály egy fekete műanyag zacskó, amelynek térfogata 10 liter. Zöldséghálót teszek bele úgy, hogy a felső széle 20 cm-rel nagyobb legyen, mint a zacskó. Ezekhez a szélekhez utólag kihúzok egy földes csomót, amely csak a rácsban marad. Ebben az állapotban a földbe fogok landolni egy üvegházban. Ősszel kihúzom a hálót, amikor megtisztítom az uborkabokrokat.
Nagyon fontos szempont. Ezeknek az uborkabokroknak az otthoni növekedési szakaszában semmilyen fejtrágyát nem adok. De napi 14 órában intenzív kiegészítő világítást biztosítok. Ezért mire "költöznek" az üvegházba, ezek a bokrok tömzsiek és készen állnak a termésre.
Bokrot formázva és az első 5 melléküreg megvakításával otthon kezdem, és az üvegházban folytatom.
Amikor az üvegház készen áll az első lakók fogadására, elkezdem fokozatosan hozzászoktatni az uborkát az új körülményeikhez. Minden nap viszem üvegházba, először fél órára, majd egy órára, 3 órára, 5 órára, és egy éjszakán át hagyom.

Így költöznek az uborka bokroim május elején az üvegházba
Amíg fennáll a fagyveszély, az uborka zsákokban marad. Ha kell, beviszem őket a házba éjszakára. Gyakran telepítünk fűtőtesteket. De a fekete zsákokban való tartózkodás előnye a talaj jobb felmelegítése. A gyökérrendszer gyorsabban fejlődik. A termés gyakran már ezekben a csomagokban kezdődik.
Miután az uborka az üvegházba költözött, már szokásos fejtrágyázást végzek a termés ösztönzése érdekében. De ebben a témában még írhat értekezést, de már van egy nagy cikkem. Tehát legközelebb az etetésről és a termés ösztönzéséről fogok beszélni.