Anna Medvedeva
Az emberek több mint háromezer éve termesztenek fehérrépát, de úgy történt, hogy ez a kultúra méltatlanul feledésbe merült. Eközben szerénységének, termelékenységének és egészségügyi előnyeinek köszönhetően felveheti a versenyt a burgonyával.
Amikor a burgonyaföldön évről évre drótféreg rontja a termést és a hangulatot, próbálja meg az ágyásokat egy biztonsági növény – fehérrépa – alá vinni. És mivel ez a burgonyapótló univerzális társnövény, borsó és uborka mellé ragaszthatja, szinte minden sekély gyökérrendszerű növényhez.
Manapság több mint ötven különböző fajta fehérrépa létezik - lapos, hosszúkás és klasszikus kerek gyökérnövények minden ízléshez.
Sőt, a fehérrépa nem csak ízletes, de egészséges is, alacsony kalóriatartalmú alternatívája a burgonyának: egy csésze kockára vágott fehérrépa 18, egy csésze hagyományos burgonya pedig 59 kalóriát tartalmaz. A legtöbb kalória mindkét termékből származik. szénhidrátokból. Egy csésze fehérrépa 4,2 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a megfelelő adag burgonya 13,5 grammot tartalmaz
Mindkét termék tartalmaz rostot, egy olyan típusú szénhidrátot, amelyet a szervezet nem bont le. Az élelmi rostok segítenek fenntartani az egészséges emésztőrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, és fenntartják a jóllakottság érzését az étkezések között. Ugyanakkor egy csésze fehérrépában 1,2 gramm rost lesz, egy csészében burgonyával - 1 gramm.
A fehérrépa több C-vitamint tartalmaz, mint a burgonya, és sok olyan ételben helyettesíti a "versenyző termést", ahol a karalábét sárgarépával főzik meg a további édesség érdekében. Ami a tárolást illeti, a hűvös pincében lévő homokos tartályban a friss gyökérnövények hat hónapig nem veszítenek minőségükből.
A nagy orosz reformátor, Nagy Péter kezdeményezte, hogy az őshonos orosz fehérrépaterméket Európából importált burgonyával cseréljék le.
A tudósok azonban úgy vélik, hogy a fehérrépa fogyasztása előnyösebb a szervezet számára, mint a burgonya. Nem ok nélkül Oroszországban a fehérrépát a gyógynövényeknek tulajdonították: főzetet használtak a fogfájás enyhítésére, a megfázást gyümölcslével, az ízületeket pedig főtt fehérrépa borogatással gyógyították. Nem lenne itt az ideje, hogy visszategyük a fehérrépát az ágyunkba?
Fehérrépa háromszor
A fehérrépa termesztésében az a nagyszerű, hogy a magok néhány nap alatt kicsíráznak. Az első hónapban friss zöldeket fogyaszthatunk salátában, a következő hónapban pedig tápláló "gyökereket". Ezenkívül szezononként háromszor is betakaríthatja a fehérrépát.
Az első és legkorábbi betakarításkor a korai érésű fajták és hibridek magjait közvetlenül az ágyásba vessük el, amint a talaj kissé felolvad a tél után – általában 2-3 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt az Ön területén. A talaj felmelegítéséhez fekete nem szőtt anyaggal fedheti le a talajt. És nyáron begyűjti az első betakarítást.
A második őszi betakarításhoz nyár végén, lehetőleg hagyma vagy cukkini után vessük. A zöldségek után vetve a fehérrépát "porszívónak" nevezik, mert képes felhasználni az előző termésből visszamaradt talajnitrogént.
Kora ősszel vessük el a tárolásra szánt fehérrépát, és jobb a betakarítást azután, hogy a karalábé elkapta a fagyot. Így a gyökerek édesebbek lesznek.
Vetőmag vásárlásakor ne keverje össze a fehérrépát a fehérrépával (állati takarmányozásra alkalmas takarmányfajták).
Könnyebb, mint egy párolt fehérrépa!
A betakarítási tervek alapján fehérrépaágyat kell kialakítani. Korai fajtáknál - napos helyet, nyári betakarításnál - árnyékban, mivel a melegben megmerevednek a gyökerek. Az ágyás kialakításakor ügyeljen arra, hogy a mérete megfelelő legyen ritkításhoz és gyomláláshoz, hogy könnyen elérje a közepét. Ha a talaj agyagos, adjon hozzá homokot, mivel a kultúra szereti a jó vízelvezetésű talajt.
Ültetés előtt az ágyat bőségesen le kell önteni szerves anyag (trágya vagy komposzt) infúzióval, hagyni, hogy a föld kiszáradjon, barázdákat készítsen és kezdje el a vetést. Ne takarja be a magokat 1,5 cm-nél nagyobb talajjal, majd egy gereblyével egyenlítse ki az ágyat. Öntözz bőkezűen!
Hasznos trükk a jó és egyenletes csírázás eléréséhez, ha a magokat körülbelül három napig nedvesen kell tartani. Napsütéses időben az ágyat le kell takarni egy darab zsákvászonnal, nehogy a víz gyorsan elpárologjon.
Mivel a fehérrépa magja nagyon gyorsan csírázik, a növényeket egymástól 10-12 cm-re ritkítani kell, hogy elegendő hely maradjon a gyökérképződéshez. A gyomlálás egyszerű – nagy valószínűséggel csak egyszer kell gyomlálnia az ágyásnak, mert a gyorsan növő fehérrépa elnyomja a gyomokat. A megbízhatóság érdekében talajtakarja az ágyást, különösen azért, mert a fehérrépa jól nő a napfénytől fedett talajban.
A talajbogarak és más rovarok apró lyukakat rághatnak a fiatal fehérrépalevélen, de a növények olyan életerősek, hogy gyorsan túlnőnek a károkon.
A zöldségtermesztő fő feladata a rendszeres vízellátás. Az időben történő öntözés elősegíti a buja növényzetet és a nagy gyökérnövények kialakulását repedések és repedések nélkül. Ha téli tárolásra ülteti a fehérrépát, a tetejét permetezheti Folirus folyékony lombtrágyával , amely hozzájárul a tápanyagok és cukrok felhalmozódásához a gyökérnövényekben, és javítja az eltarthatóságot.
A karalábé meglepően fagyálló növény, amely akár -18 Celsius fokig is elviseli a hideget. Ha elfelejtett néhány gyökérzöldséget a kertben, tavasszal magas szárat adnak sárga virágokkal és ehető kis zöld hüvelyekkel.
A jó késői szüretelésű fehérrépa száraz és hűvös pincében tavaszig eláll, a sárgarépa és a cékla mellett gond nélkül eláll. Abban az esetben, ha nincs pince, a fehérrépa megőrzi tulajdonságait egy szabadtéri menedékben, szalma „takaróban”.
Az élelmiszerekben a fehérrépát nyers és feldolgozott formában használják. Tehát a korai érésű, 4-5 héten belül érő hibridek lédúsak és édesek - késsel meghámozhatók, mint az alma, és megehetik. A fiatal fehérrépa zöldje bármilyen salátát díszít. Pároláshoz, sütéshez, grillezéshez válasszuk a sárgarépát. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, különösen kalciumot, A-, C-, B-vitamint és borostyánkősavat. A sárgarépa cukorbetegeknek ajánlott a burgonya alternatívájaként.
Oroszországban az asztali fehérrépa népszerű fajtái közé tartozik a középkorai "Petrovskaya", a korai érésű "White Night", a késői érési periódusú fajták - "Orbita" és "Moon"