2022. február 28., hétfő

Hogyan ültessük el a kaprot egyszer s mindenkorra, hogy önvetés útján keljen ki, évről évre pompábbá és ízletesebbé váljon



február 7
Nem mindenki örül ennek a zöldellőnek a gyors növekedésével. A kapor vagy egyáltalán nem nő, vagy csak egy évig csírázik, majd nyomtalanul eltűnik. Az ültetésnek van egy módja, amely után a növényzet önállóvá válik, és évről évre gyorsan növekszik.
A kapor termesztésének árnyalatai
Nem mindenki tud buja zöldet termeszteni
A kaprot károsítja a sárgarépalégy, a hagymalevélbogár és bizonyos fajta levélhüvelyek. A kertészek pedig gyakran rovarölő szerekkel kezelik a parazitáktól. Tehát később sem egy-két hónap múlva nem ehetsz ilyen zöldeket. Jobb, ha ezekből a parazitákból gyermekláncfű, dohány, csalán, fokhagyma infúziót használunk. Ezek a szerves kezelések teljesen ártalmatlanok.
Közös ültetések esetén például paradicsommal, káposztával, uborkával, amit bolti készítményekkel is feldolgoz, szintén nem ajánlott kaprot enni.
Inkább telepíts magadnak külön ágyat az élelemnek. És ha a fent leírt paraziták ezt nem teszik lehetővé, akkor ültessünk egy rovarvédő növényt a zöldbe. Levendula, zsálya, izsóp, kakukkfű és más fűszeres aromás növények játszhatják ezt a szerepet. Van kölcsönös segítségük, kölcsönös segítségnyújtásuk.
A 7dachas oldal szakértői szerint a kaprot nem szabad olyan helyre ültetni, ahol nemrégiben meszezést végeztek. A savanyúbb talajokat kedveli. A zöldek termesztésének kedvező feltételeinek megteremtése érdekében a kerti ágyat ammónium-szulfáttal vagy más savas műtrágyákkal táplálhatja. Ebben az esetben a kapor nem pirul, nem lesz kicsi és törékeny, hanem nagyon jó és erős zöldet ad. De ne feledje, hogy nem szabad túlzásba vinni a nitrogén műtrágyákkal, mivel ez egy korai zöld, és a fogyasztása nem kívánatos.
Hogyan kell ültetni egyszer és mindenkorra
Kaporból soha sincs túl sok!
A kapor, mint sok más, az Umbelliferae családba tartozó növény, például a petrezselyem, a koriander, a legjobban akkor csírázik, ha tél előtt elültetjük. Mivel a magvak jelentős mennyiségű illóolajat halmoznak fel, amelyek megakadályozzák a gyors és barátságos csírázást. Az egész kertben kaprot kell ültetni. Szórja körbe magját, ősszel bőségesen szórja szét az ágyásokon. Szerencsére az ültetési anyag összegyűjtése nem lesz nehéz.
A kapor fajtaváltozata mindenképpen nagy, de meg kell különböztetni fajtáit. Vannak bokrok, amelyek főleg zöldet adnak; sózáshoz, jó esernyőket adva lassan érő magvakkal; és mások. Hogy melyiket válassza, minden kertész maga dönti el.
Ivan Russkikh, a népszerű videoblogger, a Procvetok Youtube csatorna és az Ivanov csatorna szakértője azonban a tudomány azt tanácsolja, hogy több különböző fajtát vásároljanak egyszerre, legalább 5-7 zacskót. Az összes magot előre összekeverheti, és elültetheti a kertben, vagy szétszórhatja a kertben.
Keresztbeporzáskor első generációs hibrideket adnak – erősebb növényeket. Ezek a hibridek adják a legjobb eredményeket. A különféle fajták szabad beporzásából származó magvak vetésének eredményeként önállóan megtelepedett kapor évről évre rendszeresen kikel. És a zöldek minden alkalommal csodálatosabbak és ízletesebbek lesznek.