2022. február 19., szombat

A csemetéim mindig erősek és gömbölyűek. Egyszerű és világos termesztési szabályok

február 2
Tehát már elvetettünk palántákat, minden szabályt betartva, kikelt, rendszeresen öntözzük, ápoljuk, ápoljuk. Ahhoz, hogy erős és erőteljes palántákat neveljen, műtrágyára van szüksége. Mindenki tudja, hogy még az összetételében jól megválasztott talaj sem (a palánták számára külön van előkészítve) nem tudja teljes mértékben ellátni tápanyaggal a teljes növekedési időszak alatt.
Paradicsompalánták, zömök, erősek és egészségesek
Felső öltözködés.
A palánták műtrágyáinak kiválasztásakor (a választék hatalmas, és ez egy külön cikk témája), figyelni kell arra, hogy a műtrágyát kifejezetten palántákhoz szánják. Más szóval, egy anyag koncentrációját nézzük. A felnőtt növény és a palánták fejtrágyázása, ahogy Odesszában mondják, két nagy különbség. Ez nagyságrendileg eltérő lehet. A legelső műtrágya a gyökeresedés után adható a növénynek. Ideális esetben választás után . A műtrágyák (szerves, ásványi vagy összetett) különbségei ellenére a fejtrágyázás közötti intervallum legalább egy hét.
A palánták megfelelő fejlődéséhez ásványi és szerves fejtrágyázást kell váltani.
káposzta palánta

A legjobb, ha reggel végezzük őket. Borult (felhős) idő. A műtrágyás oldatot mindig a gyökér alá alkalmazzuk. A lényeg az, hogy ne kerüljön egy fiatal növény zsenge leveleire és száraira. Az égési sérülések gyakoriak ebben az eljárásban.
Szed.
A következő fontos folyamat a fiatal palánták életében a szedés. Vannak olyan kultúrák, amelyeknél ez az eljárás létfontosságú, például a paradicsom esetében. Mások pedig éppen ellenkezőleg, nagyon jól boldogulnak e stressz nélkül, és talán nem is élik túl az ilyen manipulációkat (paprika és szinte minden dinnye).
Paradicsom palánta, ami a merülés ideje
A folyamat lényege az ülés. De nem csak minden növény külön élettérben, hanem ami a legfontosabb - a gyökérrendszer kialakulásának megerősítése, sőt felgyorsítása, további gyökerek beszerzése.
Maga a folyamat így néz ki:
- a gyökereket megtisztítják a palántaföldtől vagy aljzattól, a fő gyökeret levágják (a hossz egyharmadáig eltávolítják);
- a növény növekedése egy bizonyos ideig leáll, alkalmazkodás következik be, majd megkezdődik a gyökérrendszer gyors növekedése.
A palánták külön tartályokba szedését legjobb két valódi levél szakaszában végezni. Minél idősebb a növény, annál rosszabbul tolerálja ezt az eljárást. Ebben a szakaszban a természetes szelekció zajlik. Minden, ami elgyengült, sápadt, elgörbült – túlzottan. A gazdagok maradnak.
A jobb gyökeresedés érdekében a palántákat nem kell öntözni. A gyökereknek meg kell nyúlniuk és növekedniük kell.
A paradicsompalánták különösen hajlamosak a nyúlásra
Hogyan lehet megakadályozni a palánták kihúzását.
Ha a növény megnyúlik (fényhiány, korai vetés, akár túlzott nedvesség és műtrágya) - gyengévé és törékennyé válik. Még ha nem is pusztul el, nem lehet jó termést várni tőle. A nem megfelelő hőmérsékleti viszonyok is okozhatják a nyújtást.
Ha mindent helyesen csinálnak, akkor nem lesz súlyos következménye. De ha ez megtörtént, a helyzetet javítani kell.


Erős palánták átlagos paramétereinek táblázata, szárvastagság mm-ben.
Mit lehet tenni:
világítás hiánya. Növelni kell a kiegészítő megvilágítás idejét, mivel minden kultúrának saját nappali órákra van szüksége;
magas hőmérséklet (több mint + 23 ° C). A növény a légi részt a gyökérrendszer fejlődésének rovására építi fel, a hőmérséklet csökkenésével a palánták növekedése lelassul.
az öntözést és a műtrágyázást a csökkenés irányába állítsa. A túlzott nedvesség a nyúláson kívül gyökérrothadáshoz és penészesedéshez vezethet. A magas hőmérséklettel kombinálva a felesleges nedvesség nem ösztönzi a palántákat a gyökerek növekedésére. Nem keresik a nedvességet, és a növény a felesleges és felesleges táplálkozását a légi rész növekedésére irányítja.


A megnyúlt paradicsom palántákat a valódi levelek megvárása nélkül is átültethetjük csészékbe, miközben a sziklevelekig a földbe kell mélyíteni.
A nyújtás megállítására speciális növekedésszabályozó készítményeket használhatunk, ha a palántáknak már négynél több valódi levelük van. Tevékenységük célja a gyökerek növekedésének serkentése és a légi rész növekedésének megállítása. De ez már az utolsó lehetőség.
Van más mód is. Távolítsa el az alsó szikleveleket. Ez stresszt okoz a növényben, és elkezdi felépíteni a gyökérrendszert. De mindenesetre módosítania kell a világítást és a hőmérsékletet, csökkentenie kell az öntözést, és egy ideig fel kell adnia a fejtrágyát. A paradicsompalántákat pedig a sziklevél leveléig megszórhatjuk földdel, az csak hasznára válik.
A palánták kikeményedése.
A palántanevelés végén megkeményítjük. Az eljárásra az ágyásokra ültetés előtt van szükség. Másfél héttel a talajba ültetés előtt minden nap kinyitjuk az ablakokat a palántákkal rendelkező szobában, két órától egészen nyolcig. Három nappal az ültetés előtt kivisszük a palántákat a szabadba. A fiatal növény alkalmazkodik a nappali és éjszakai hőmérséklet különbségéhez.


A palánták optimális életkorának táblázata a talajba ültetéshez
Ne felejtsük el, hogy a különböző kultúráknak eltérő a keményedési ideje. Vannak melegkedvelő, és vannak hidegtűrő növények. Itt egyéni megközelítésre van szükség.