2025. május 24., szombat

Veszélyes eperre figyelmeztettek a polcokon - elárulják a "vegyszereket"


2025.05.21.
Elkezdődött az eperszezon. És bár ezeknek a bogyóknak a jelenléte a boltok polcain egész évben már nem meglepő, májusban kezdik el forgalmazni a Krímből és a Krasznodar régióból származó epret.
Az oroszok, akik éhesek a bogyókra, felvásárolják azokat, amit a gátlástalan eladók kihasználnak. A piacokon néha más országokban termesztett bogyókat árulnak „mi” eperként. Bizonyos esetekben – dokumentumok nélkül.
A szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a bogyó súlyos mérgezést okozhat. Érdemes ébernek lenni és alaposan megvizsgálni az epret vásárlás előtt.
Elena Spetsenko, az élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont igazgatója a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésben ajánlásokat adott a minőségi bogyós gyümölcsök azonosítására és a „vegyi termékek” kinézetére vonatkozóan.
A vegyszerekkel kezelt eper egyik fő jele a megjelenése. A túl fényes bogyó biztos jel.
Azt sem szabad epret vásárolni, ha a legkisebb penésznyom is látható rajta. Ez arra utal, hogy a bogyó veszélyes toxinokat tartalmazhat.
„Az első dolog, amire figyelni kell, a bogyók megjelenése. A túl fényes és lakkozottnak tűnő gyümölcsöket olyan vegyszerekkel kezelhették, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságot, de károsak a szervezetre. A penésznyomoknak is figyelmeztető jelnek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy a bogyók már elkezdtek romlani, és veszélyes méreganyagokat tartalmazhatnak. „A sötét foltok, horpadások és sérülések a felületen szintén a nem megfelelő tárolásra vagy a rothadás kezdetére utalnak” – magyarázta a szakember.
Az eper ellenőrzésének második lépése a bogyó szaglása. A friss bogyós gyümölcsöknek édes és gazdag illatúnak kell lenniük, míg a savanyú vagy keserű árnyalat azt jelzi, hogy a bogyók elkezdtek romlani.
„Az állag is számít: a túlérett eper túl puhává, vizessé válik, elveszíti rugalmasságát, és a baktériumok gyorsan elszaporodnak ilyen környezetben” – hangsúlyozta Spetsenko.
Fontos a bogyókat is megvizsgálni rovarok vagy egyéb károk jelei után kutatva. Ez lárvákkal vagy mikroorganizmusokkal való esetleges fertőzésre utalhat.