2019. április 7., vasárnap

A rémálom lehet ez a japán óriás darázs, de a méhek segithetnek

Az ázsiai óriás darázs az elmúlt években kezdett elszaporodni Kínában is, ahol olykor lángszóróval küzdenek ellene. Állítólag Európában is találkoztak már vele, a most a Twitteren hírnevet szerző egyedet azonban Japánban fényképezték le.
A japán köznyelvben oosuzumebacsinak nevezik az óriás darazsat, ami akár két hüvelyk nagyra is megnőhet. Azonban a Twitteren most megjelent képeken bizony jóval nagyobbnak tűnik a rovar, mint két hüvelyk.
A képeken egy felakasztott pólón mászkál a méretes lény. Sokan azt hiszik, ha a darázs támad, jobb, ha az ember fut, de a lódarázs 45 km/h sebességgel repül, ráadásul a futás csak jobban hergeli.
Az ilyen lódarazsak csípése még akkor is halálos lehet, ha az ember nem allergiás rá. A képet posztoló Twitter-felhasználó azt írta később, hogy a darazsat megölték, még mielőtt valakit bánthatott volna. A kérdés persze az: vannak e hasonlóan nagy társai?
Sokan azt mondják, hogy a darázs valószínűleg a királynő volt, ugyanis ilyenkor kezdenek el mozgolódni a fészkek, és a királynő jön ki először.
Érdekesség egyébként, hogy az ázsiai óriásdarazsak és a méhek hatalmas háborúkat vívnak egymás ellen Japánban. Néha a darazsak győznek, néha pedig a méhek a kaptárba csalják a lódarazsat, ahol hirtelen lerohanják és a kis testükkel belepik. Mivel azonban nem tudnak halálos sebet ejteni, más technológiát választanak. Elkezdik rezegtetni magukat, ami hőt termel. A kis méhek jobban bírják a hőt, ezért a lódarazsat tulajdonképpen megfőzik.