2021. október 10., vasárnap

Bolyhos évelő anaphalis: figyeljen rá

https://zen.yandex.ru/media/jardin_fleuri/pushistyi-mnogoletnii-anafalis-obratite-na-nego-vnimanie-60f9761a0c7bcc649fd5a672

Natalia Kudryavtseva

Egy csodálatos és könnyen ápolható virágzó évelőről szeretnék mesélni, ami kertjeinkben nem túl gyakori-és kár, mert megfelelő körülmények között az anaphalis igazi dísze lehet a helynek.
Az Anafalis az Asteraceae család tagja, és úgy néz ki, mint egy alacsony, 30-50 cm magas lágyszárú bokor, amely szinte egész szezonban bőségesen virágzik, míg fehér, bolyhos virágai, amelyek kissé emlékeztetnek a halhatatlan virágokra, virágzatban gyűlnek össze.

Ennek a növénynek meglehetősen fejlett gyökérzete van, amely még aszályos időszakban is nedvességet biztosít számára, így nem kell bőséges és gyakori öntözés.
By the way, az anaphalis levelei meglehetősen szokatlanok - keskenyek és vékonyak, szürke árnyalatúak, és a virágüzletek gyakran használják őket kompozíciókban - még ennek a virágnak az egyik ága is képes csokrot játszani más oldalakkal.
Az Anafalis szereti a szegény talajokat - rajtuk virágzik a legbőségesebben és sokáig, miközben nem szabad a víz stagnálásának, ezért előnyös homokos talajt választani.



Egy másik alapvető szempont, hogy ez a növény meglehetősen agresszív és gyorsan elterjed, ezért nagyon kívánatos, hogy ültetési helyét a talajba hajtott műanyaggal vagy palával korlátozzák.
A palánták magjait körülbelül két hónappal az ültetés előtt ültetjük nyílt talajra, jó csírázással rendelkeznek, és nem kell szedniük, a palánták erősek, és már május közepén biztonságosan elültetheti őket.
A növények gondozása egyszerű - rendszeresen gyomlálni, lazítani és öntözni kell őket -, ne feledje, hogy a gyakori öntözés káros a növényre, ezért ezt csak akkor szabad megtenni, ha a hő hosszú ideig be van kapcsolva.

Az ültetés előtt komposztot kell hozzáadni a talajhoz, majd a következő néhány évben a növénynek nem kell etetnie. Az anafalis egyébként jól fog növekedni a napon és az árnyékban is, csak az árnyékban a virágzás nem lesz olyan bőséges, hanem hosszabb.
Az Anaphalis a legjobban néz ki a nagy fényes virágok mellett, és kiváló hátteret biztosít a kompozíciókhoz. Virágágyásokat keretezhet velük, vagy ültetheti a gyepre - nagyszerűen néznek ki, csoportosan ültetve. Sőt, jól telelnek menedék nélkül.

Ez az igénytelen virág a kert valódi dísze lesz, és bőséges virágzása júniustól szeptember végéig örömet okoz.