2021. június 22., kedd

Rebarbara - ehető bojtorján, amelyet Angliában termesztenek sötétben, vagy ŐSI RECEPTEK

A ma nem túl széles körben ismert rebarbara több évszázadon keresztül sok pénzbe került - mind az íze, mind az orvosi tulajdonságai miatt.
A 16. századi Franciaországban fűszerként használták, és a sáfrány árának ötszörösébe került.
Tehát, mire jó a rebarbara, és mikor szabad enni?
Angliában, ahol szinte nemzeti növénynek számít, májustól júniusig szüretelik, amikor a hajtások még nem nyertek fényes és káros "sóska", valamint lágy és édes-savanyú ízt, mint az alma.
Ugyanakkor Yorkshire-ben, ahol van egy úgynevezett rebarbara háromszög, nagyon eredeti módon tanultak meg termeszteni. Sőt, ez a módszer a 19. század óta nem változott. Eleinte a fiatal növényeket két évig friss levegőn tartják, majd meleg istállókba, manapság - zárt üvegházakba ültetik át. Nincs ott fény - a rebarbara felnyúlik a nap keresésére, ami nem, és kiváló növekedést biztosít. Gyertyafényben is betakarítják, hogy megőrizzék finom ízét és különleges színét.

Ingyenes internet-hozzáférésből
Eddig a Rhubarb Fesztivált évente Yorkshire-ben tartják februárban.
A rebarbara (Rheum) a hajdina család lágyszárú évelője. Európában, Amerikában, Ázsiában és Oroszországban növekszik. A „Reum” latin név jelentése „karmos”.
Őseink az ókor óta ismerik.
Pedanius Dioscorides (Kr. U. 1. század) ókori görög orvos és farmakológus írásaiban említik.
A rebarbara egészséges és mindenféle vitaminban gazdag.
Csak olyan levélnyéleket esznek, amelyek almát (2%), citrom-, borostyánkős-, oxál- és egyéb szerves savakat, pektin-anyagokat (legfeljebb 1,5%), cseranyagot, kalcium ásványi sókat, foszfort, magnéziumot tartalmaznak. A rebarbara gazdag A-, C-, E-, B-vitaminban és karotinban. 100 g friss szár a ritka K-vitamin napi értékének egyharmadát tartalmazza.
A levélnyél akár meg is fagyhat.
Ingyenes internet-hozzáférésből
A téli betakarítás módja nagyon egyszerű - öblítse le, szárítsa meg, vágja le a levélnyéleket 2-3 centiméter hosszú darabokra, tegye zacskóba vagy dobozba - és küldje el a fagyasztóba.
Ingyenes internet-hozzáférésből
Gyógyászati ​​alapanyagként a rebarbara már az ókortól ismert, és nem csak az ókori görög eszkulapok számára.
Plinius (Kr. U. 1. század) a Rhocoma gyógygyökérről ír. Dioszkoridesz rebarbarával gyógyította meg a Római Birodalom uralkodóit.
A kínai gyógynövényeknél Kr. E. 2700. e. a gyógynövények közé tartozik. Az arabok is ismerték.
Érdekes módon Oroszország a 17. század óta aktívan kereskedik rebarbarával. Az orosz kereskedelem kapcsán az egyik első említés, amelyet Grigorij Kotošikhin 1660-as években írt "Oroszországról Alekszej Mihailovics uralkodása alatt" emlékirataiban találunk. A 19. század elejéig Stockholmban fekvő kézirat formájában ez a mű leírta az oroszországi rendet a 17. század közepén. "Arhangelszk város kereskedelmével foglalkozik kenyér, kender, hamuzsír, selyem, nyers, rebarbara" - írja. - A rebarbarát Szibériából küldik, a vámosoktól gyűjtik be.


A 17. században Oroszországban kizárólagos cári monopóliumot vezettek be értékesítésére. A rebarbarát külföldi kereskedőktől eredetileg a szibériai Tobolszk, Krasznyar, Kuznyeck városokban végezték. Különleges expedíciókat szerveztek még a kínai Turufanba is.
Moszkvában a rebarbarát tömegesen vásárolták az angol kereskedők. De a velencei kereskedők csaknem másfél évszázadon keresztül maradtak jövedelmezőbb vevők. Velencei tükrökkel, csodálatos bársony-, kristály- és drága szertartásos fegyverekkel fizettek a gyógyító gyökérért. Szentpétervár híres palotáiban sok tükröt vásároltak így - „igaz” pénzből.
1736-ban elrendelték, hogy évente 800 kocsmat szállítson Szentpétervárra, ezután akár ezerig. És már 1742-ben több mint 5 ezer uszodát hoztak a fővárosba. Ez a vállalkozás akkoriban rendkívül előnyös volt az állam számára. A rebarbara ára az ország európai részén 5-6-szor magasabb volt, mint a szibériai felvásárlási ár ...
Régi kolostor rebarbara torta recept
A tésztához: 200 g kukoricapehely vagy reszelt búzakenyér, 400 g rebarbara, 2 tojás, 150 g cukor, 0,5 teáskanál fahéj vagy egy zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint só, 30 g vaj vagy margarin, 0,25 l tej, zselé vagy lekvár .
Enyhén barna kukoricapehely vagy kenyér vajban (margarin). Ezután öntsön meleg tejet, zárja le a fedelet és hagyja állni. 1-2 óra múlva hozzáadjuk a sárgáját, amelyet cukorral (0,5 standard), fahéjjal vagy vaníliás cukorral és felvert fehérjével pépesítünk. Töltsön ki egy kivajazott formát az elkészített masszával, és süssön 200–235 ° C hőmérsékleten 40–50 percig.
Finoman aprítsuk fel a rebarbarát, adjunk hozzá egy kevés forrásban lévő vizet és forraljuk, amíg forr. Ezután adjunk hozzá cukrot és forraljuk fel. Az elkészített masszát lehűtjük, és ráöntjük a kész pitére.


Szerzetes recept káposzta és rebarbara káposztaleveshez
500 g fehér káposzta, 3 szár rebarbara, 3 burgonyagumó, 3 evőkanál zöldhagyma, 1 liter víz, só ízlés szerint.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Vegye le a filmet a rebarbara száráról. Ezt követően a szárakat vágjuk kockákra, a káposztát pedig négyzetekre. A burgonyát és a káposztát forrásban lévő vízbe tesszük, 5-6 percig főzzük, rebarbarát, sót adunk hozzá és további 2-3 percig tűzön tartjuk. Tálaláskor tegyen zöldhagymát.
Rebarbara hús
Vegyünk marhahúst, bárányt vagy sertéshúst, darabokra vágva, és tegyük egy üstbe vagy fazékba. Öntsön egy kevés növényi olajat az aljára.
A hagymát durvára vágjuk, és hozzáadjuk a húshoz.
Mossuk meg a rebarbarát és vágjuk 3 cm hosszú kockákra, adjuk hozzá a húshoz.
Adjunk hozzá sót, adott esetben borsot, szerecsendiót és fahéjat.
Lassú tűzön lefedve pároljuk puhára.
Norvég rebarbara pite
¼ csésze sózatlan vaj + 1/3 csésze teljes tej + 2 tojás + 1 csésze cukor
1 csésze liszt + 1,5 ek / sütőpor (sütőpor) + 1 nagy rebarbara szár
Porcukor (opcionális)
Tejszínhab tálaláskor (opcionális)
A fazékban, alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Keverjük össze tejjel, és tegyük félre kissé kihűlni. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra, vegyünk egy kivehető oldalú (22–23 cm átmérőjű) sütőedényt, és kenjük meg olajjal. A tojásokat és a cukrot habosra verjük, és lassan (fokozatosan) öntsük a vaj-tej keverékbe. A lisztet összekeverjük sütőporral, hozzáadjuk a kapott keverékhez, és jól összegyúrjuk (amíg sima lesz), majd öntsük a tésztát az elkészített formába. Hámozzuk meg a rebarbarát és vágjuk 5-6 mm-es darabokra. A szeleteket egyenletesen oszlatja el a pite teljes felületén.
Kb. 40 percig sütjük (vagy amíg meg nem puhul). Ezután hűtsük le, vegyük ki a formából, és hagyjuk egy ideig kihűlni.
Opcionális: A tetejére porcukrot szórunk, és tejszínhabbal tálaljuk.
(Kupa - 200-250 gramm).
Valószínűleg a rebarbara csak a gazdag királyok és korsók számára volt elérhető, mivel a Nagy Selyemút mentén szállították. A rebarbarát azonban hivatalosan csak a 14. században „regisztrálták” Európában. Eleinte "török ​​rebarbara" néven ismert, majd amikor a kereskedelmi útvonalak északabbra futottak, "orosz rebarbarának" kezdték nevezni.
(C) Fordítás - Maria L. Zhdanova
Rebarbara kvass
500 melegítés esetén: 2,5 l víz, 200 g cukor, 15 g élesztő.
A megmosott rebarbara szárakat darabokra vágjuk a szálakon, puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük, beletesszük az élesztőcukrot és keverjük. A húslevest egy napig meleg helyen hagyják, palackokba öntik, parafázzák és hideg helyre teszik. 2-3 nap múlva kész lesz a kvas.
Orlovsky kvass
800 g rebarbarához: 5 l víz, 500 g cukor, 25 g élesztő.
A rebarbarát megmossuk, apróra vágjuk, vízzel letakarjuk és felforraljuk. Ezután ragaszkodjon 2-3 óráig, szűrje le, adjon hozzá meleg vízzel hígított élesztőt, cukrot és állítsa erjesztésre.
Tambov kvas
150 g rebarbarához: 85 g cukor, 5 g élesztő, reszelt citrom vagy narancs héja.
A rebarbarát vékony szeletekre vágják, felöntik vízzel, felforralják és ragaszkodnak hozzá. Ezután a folyadékot leszűrjük, cukrot, citrom- vagy narancshéjat, élesztőt adunk hozzá, és meleg helyen 6-8 órán át hagyjuk erjedni. A szín javítása érdekében hozzáadhat elégetett cukrot, áfonyát vagy ribizlit.
Sztavropol kvas
1 kg fához: 5 liter víz, 4-5 db. szegfűszeg, egy darab fahéj, 2-2 1/2 csésze cukor, mazsola, 15-20 g élesztő.
A rebarbarát vékony szeletekre vágjuk, felöntjük vízzel és ízesítőkkel felforraljuk. Ezután a húslevest lecsepegtetjük, cukrot adunk hozzá, lehűtjük 20-30 ° C hőmérsékletre, beleteszünk az élesztőt és néhány napig meleg helyen hagyjuk. Az erjesztett levet palackokba öntjük, mindegyikhez 5-6 mazsolát adunk.
Rebarbara ital
300 gres, 120 g cukor, 1 liter víz, citrom ízlés szerint.
Mossuk meg a rebarbarát, válasszuk szét a durva külső szálakat, vágjuk fel, zárt edényben főzzük 15-20 percig, hagyjuk főni és átszűrődni. Adjunk hozzá cukrot, ízlés szerint citromot, és tegyük hűtőbe.
c) Natalia Budur, Zelimkhan Evloev
Fotók - Zelimkhan Jevlojev, kivéve azokat, akiket külön aláírtak.