A kapor az egyik olyan növény, amely minden nap jelen van az asztalunkon, és ha valakinek van nyaralója, akkor az országban.
Minél jobban elmélyedsz a nyaralók ügyeiben, egyre több új ismeret és tanács érkezik, amelyeknek köszönhetően a hozamok nőnek és az inspiráció nő, lenyűgöző eredményeket szemlélve.
Ebben a cikkben a kaporról fogunk beszélni. Mire kell figyelni, hogy a növény kedveskedjen nekünk és örüljön önmagának.
Kiderült, hogy ennek a kultúrának megvannak a maga titkai: - fontos feltétel az előkészített talaj (a humusz ideális műtrágyának számít, egy vödör harmada négyzetméterenként);
Mit ne tegyünk? Annak megakadályozása érdekében, hogy a szárak vöröses árnyalatot kapjanak, nem szabad a talajt meszezni és hamut adni.
Ültetés előtt a kapros magokat meleg vízben le kell öblíteni, hogy leöblítsék az illóolajokat, amelyek zavarhatják a csírázást. A magvak csírázásának teszteléséhez pedig 2-3 napig nedves ruhában kell tartani őket. Azok a magok, amelyek nem kelnek ki, nem alkalmasak vetésre. Használhatók más célokra (fűszerezés vagy tinktúra).
Előkészítjük az 5 cm széles és 2 cm mély barázdákat. A barázdák közötti távolság 20 cm. A barázda és a víz aljára kenjen egy réteg komposztot. Jobb, ha a magokat cikk-cakkban szórjuk szét, hogy a későbbiekben könnyebben elvékonyodhassunk. Fedje le a magokat laza talajjal öntözés nélkül. A kapor öntözése hetente egyszer, száraz időben pedig hetente kétszer elegendő. A hajtások megjelenése előtt a kemény földkéreg kialakulásának elkerülése érdekében ne öntsön túlzásba öntözéssel.
Az utolsó, 2-3 levél megjelenésével a növényt 8-10 cm-es időközönként ki kell ritkítani. A kapor érik, körülbelül 3-4 héttel az első hajtások megjelenése után.
Még ezzel a minimális tudással is jó termést érhet a kapor.