2020. szeptember 5., szombat

Tej bogáncs(vagy Mária Tövis) - a szúrós orvos

Augusztus 4
A bogáncs a társadalom egyik legősibb növénye. A zöld "orvos" több mint 2000 éve segíti az embereket a különféle betegségek kezelésében. A növény az Aster fajhoz tartozik, ezért "tüskés asternek" nevezik.
Felhasználás története: az ókortól a modern időkig
A növényt még a Római Birodalomban is aktívan használták májbetegségek kezelésére, Dioscorides ókori görög gyógyító úgy vélekedett, hogy a tejcsípős tea segít a kígyómarásnál. By the way, ebben az időben a tej bogáncsot adalékként használták az ételekhez, beleértve salátákba és ételekbe is.
A 18. század elején a növényt aktívan használták kolelithiasisban. 1968-ban először a bogáncs gyümölcseiben fedezték fel a szilimarint, amely számos betegség kezelésére szolgáló anyagrendszert tartalmaz. A hasznos elemek megtalált komplexumát "a máj elsősegélyének" nevezték. A szilimarin felfedezése után a növény bekerült a szabadalmaztatott gyógyszerek listájába.
Tej bogáncs - növény fotója


tej bogáncs növény képek

Leírás és összetétel
Sok nyári lakos a gyomnövénynek tekinti a bogáncsot, de az évelő tüskés növény sok betegségre képes gyógyítani. A növény érett gyümölcse a fő érték, de a szárból, a gyökérből és a levelekből nem kevésbé gyógyító főzeteket vagy infúziókat kapunk. Érdemes megjegyezni, hogy még a "tüskés aster" magjai is körülbelül 300 tápanyagot tartalmaznak.
A növény számos elemet tartalmaz: A, C, E csoport vitaminjai, vas, mangán, cink, jód, kalcium, zsíros olajok, alkaloidok és természetesen szilimarin. A bogáncs gazdag szelénben és rézben, flavonoidokban és tanninokban. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy gyorsan megbirkózzon a bélzavarral.
Gyógyító tulajdonságok
A növényből származó gyógyszert mindenféle mérgezésre használják, mivel tökéletesen megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. A tej bogáncs nemcsak a májat "tisztítja", hanem a vért és más szerveket is. Gyakran a sugárterápia után helyreállító gyógyszerként írják fel. A növényt onkológia kezelésére használják. Az Amerikai Botanikai Tanács arra a következtetésre jutott, hogy a tejcsík potenciálisan hasznos a daganatok kezelésében, mert gátolhatja a veszélyes sejtek növekedését. Kutatások szerint a növény segíthet az emberiségnek a rák elleni küzdelemben.
A bogáncs és a máj az egyik leggyakrabban keresett ember az interneten. Ez nem meglepő, mivel a növényt aktívan használják hepatitis, fekélyek és cirrhosis esetén. Ismert a hasnyálmirigy gyógyító hatásáról. A tej bogáncs jó a cukorbetegeknek.
Vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően segít megfázás, influenza és bármilyen fertőző betegség esetén. A tejcsalán részét képező alkaloidok csökkenthetik a test fájdalmát, ezért a növény főzetét használják migrén esetén.
A tej bogáncs szív- és érrendszeri betegségek, elhízás és köhögés esetén is segít. A növény hasznos bőrbetegségek, például súlyos pattanások esetén, és a tejcsalán infúzió csersavai miatt gyorsan leállítja az emésztési zavarokat.
Az üzem kutatása még folyamatban van. Lehetséges, hogy a tudósok hamarosan új hasznos tulajdonságokat fedeznek fel.