2017. november 25., szombat

Mérnökből lett aromaterapeuta

Központ november 20, 2017
A növények kincse: illóolajok
A növényi kivonatokkal, illóolajokkal való gyógyítás az egyik legősibb orvoslási mód, amely manapság újra reneszánszát éli. Az iparosodás és technologizáció korában az embernek egyre több „újkori” betegséggel kell szembenéznie, amelyek nagy része tudattalanba ágyazott, pszichés eredetű. Kacsó Etelka illóolaj-tanácsadó szerint ennek legfőbb oka a természettől való eltávolodás, amelynek következménye a test–lélek–szellem egységének felbomlása.Az illóolajok hatásairól, felhasználásáról, titkairól beszélgettünk a szakemberrel. 
Kacsó Etelka négy évvel ezelőtt, mérnökként ismerkedett meg az aromaterápiával. Elmondása alapján eleinte nagyon csodálkozott a módszereken, ahogy illóolajos mézet kanalazgatnak, kenegetik a gyerekek mellkasát és talpát, míg ő azzal is megszenvedett, hogy az édes gyógyszerszirupokat gyerekeibe diktálja. Aktív tagja lett az Aromaterápia a mindennapokban Facebook-csoportnak, majd egy előadáson is részt vett, ahol tovább mélyült lelkesedése és kíváncsisága.Önismereti játék is, ha valaki mással kezd foglalkozni: a korábban számára fontos mérnöki pontosság, precizitás helyét átvette az érzékelés, intuíció, kreativitás. Olyan sokat foglalkozott az illóolajokkal, hogy végül választás elé állította az anyaság és az élet: vagy dadust fogad a nyári szünetre, vagy a gyerekekkel marad, és belevág valami egészen újba. „Akkor otthagytam az állásomat, és egy ilyen lássuk, mi lesz – mozdulattal belementünk a nyári vakációba. És jó lett. Azóta már tudom, hogy nem akarok visszamenni, most már ez a hitvallásom, az életvitelem, a szerelmem. És ezt is a gyerekeimnek köszönhetem” – fejtette ki a tanácsadó
Hogyan hat az aromaterápia?
Az aromaterápia mint gyógyító eljárás az illóolajokat használja, amelyek gyógy- és fűszernövények kivonatai. A több mint nyolcszázezer növényfaj közül csak ezerötszáz termel illóolajat, ezeket intelligens növényeknek nevezzük. Kacsó Etelka elmondta, az illóolaj a növény esszenciája, amely a talaj, szél, eső, napfény szintetizálásával jön létre. Hozzátette, az illóolajnak mint élő anyagnak eléggé magas a rezgésszáma: ötvenkét Megahertztől akár háromszázig terjedhet, és egy ilyen magas energiájú anyag különösen jól tudja táplálni a szervezetet. Az aromaterápia hatásmechanizmusával kapcsolatban sok az ellentmondás. Egyes elméletek szerint szoros összefüggés van a szaglás és az agy egyes részei között, és az illóolajok molekulái stimulálnak bizonyos agyi területeket, például a memóriáért felelős hippokampuszt és az érzelmi központot, az amygdalát. Más feltételezések alapján az illóolaj-molekulák úgy működhetnek, mint a hormonok vagy enzimek. A tanácsadó kifejtette: hisz a szervezet öngyógyító programjában, ugyanakkor körülményeink, gondolataink, találkozásaink változásokat indítanak el bennünk, amelyeket az illóolajokkal befolyásolni lehet. „Maga az illat mint információ a szaglóidegen keresztül kapcsolatba lép a limbikus rendszerrel, az érzelemközponttal, így bármilyen szagélmény rögtön megváltoztathatja a lelkiállapotunkat, hangulatunkat, energiaszintünket, tudatállapotunkat.Ezért sem mindegy, hogy milyen szagokkal vesszük körül magunkat” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Az aromaterápia alternatív gyógymódként, önmagában és kiegészítő terápiaként is alkalmazható. Kacsó Etelka bevallása szerint gyerekei két- és négyévesek voltak, amikor megismerkedett az aromaterápiával, és azóta nem kaptak gyógyszert. Ehhez viszont nem elég a „beveszem és megszűnnek a panaszok”-típusú gyógyításon szocializálódott attitűd, hanem testtudat és felelősségteljes hozzáállás szükséges.
Az illóolajok helyes használata
Az illóolajokat legtöbbször külsőleg alkalmazzák: párologtatás, inhaláció, bedörzsölés, borogatás, fürdő, masszázs útján történik a felhasználás. Kacsó Etelka elmondta, a belégzéses módszer nagyon hatásos, akár üvegcsékben tárolt, akár zsebkendőre pöccintett illóolajat szagolunk. A bedörzsölés, kenegetés a másik legelterjedtebb felhasználási mód. „A pici illóolaj-molekulák át tudnak jutni a bőr különböző rétegein, és eljutva a vérhálózatig, az egész szervezetet átjárják. Azt szoktuk javasolni, hogy inkább talpra használjuk, mert egyrészt biztonságos, másrészt a talp egy teljes reflexzóna, tehát minden egyes szervünknek, részünknek van végződése ott. Ha a talpat bekenik egy illóolajjal, fél óra múlva kimutatható a lélegzetben, megtörténik a körforgás” – magyarázta az illóolaj-tanácsadó. „Ami nagyon fontos, hogy amikor bőrre kenjük, akkor hígítani kell, tehát egy hordozóolajat kell használni, mert annyira koncentráltak, hogy irritálhatják a bőrt” – tette hozzá. A leggyakrabban használt vivőolajok az olívaolaj, kókuszolaj, kókuszzsír, mandulaolaj, szőlőmagolaj, de akár hidegen préselt napraforgóolajat, testolajokat és krémeket is biztonsággal elegyíthetünk illóolajokkal. Kacsó Etelka hasznos tanácsokkal látta el az aromaterápiával ismerkedni vágyókat. „Aki elkezdi az illóolajokat használni, az mindenképpen egyszerű kivonatokat szerezzen be, mint a levendula, citrom. A levenduláról tudjuk, hogy fájdalomcsillapító, nyugtató, görcsoldó. Ez a legelterjedtebb, mert az esti elalvástól kezdve az égési sérülésekig széles spektrumon használható. A citrom-illóolaj egyszerű fertőtlenítő, nyákoldó, ami hangulatjavító és energizál is.” A tanácsadó figyelmeztetett: ahhoz, hogy a hatások érvényesüljenek, nem mindegy, hogy milyen minőségű termékeket szerzünk be, érdemes száz százalékos, nem vegykezelt, terápiás minőségű illóolajat keresni. Fontos az is, hogy felelőtlenül ne kísérletezzünk, ilyenkor egy illóolaj-tanácsadó vagy aromaterápiában jártas személy szakvéleményét lehet kikérni.
Mi mindenre jó?
Az illóolajok a testi tünetek, betegségek széles spektrumán tudnak segíteni, most az előfordulás gyakorisága szerint szűkítjük a kört, és térünk ki néhány esetre Kacsó Etelka ajánlásai alapján.Gyomorproblémákra, az emésztés harmonizálására a fűszernövényeket javasolja a szakember: az ánizs, kömény, kapor, édeskömény, borsmenta, koriander, gyömbér illóolajai hasznosak ilyenkor. A citrom-levendula keveréke hatásos gyermekeknél láz esetén. A borsmenta a felnőttek lázcsillapítója, de az idősödő nők hőhullámainak kellemetlenségeit is jelentősen enyhíti a hajlatokba kenve, bőven vegyítve növényi olajjal. Stresszoldásra kiváló a levendula, római kamilla, teafa, tömjén és citromfű. Fejfájásra a fájdalom típusától függően több illóolaj is hatékony lehet. Homloküreg-gyulladás esetén a borsmenta vagy borsmenta citrommal belélegezve, vagy akár helyileg kenve (növényi olajjal elegyítve) segíthet. Feszültségalapú fejfájásnál főleg a feszültségoldó illóolajok: a levendula, római kamilla, ilang-ilang, majoránna tudnak segíteni. Ha kimondottan élénkítésre lenne szükségünk, bátran nyúlhatunk a borsmenta, citrom, rozmaring, citromfű illóolajaihoz. Álmatlanság ellen levendulából cseppenthetünk kicsit a párnára, napokig érződik, és nagyon hatásos. Torokfájás, mandulagyulladás esetén öblögethetünk, gargarizálhatunk citrommal, naranccsal, szegfűszeggel, teafával, vagy ezek keverékével. Orrdugulás esetén babáknál cseppenthetünk citromot a tenyérbe, és az orra előtt lengetjük egy kicsit, vagy mellette párologtatunk citromot. Kacsó Etelka végülkiemelte, a külső kezelés mellett ugyanolyan fontosrésze a gyógyulási folyamatnak a belső figyelés, szervezetünk működésének tudatosítása.
Kozma Ágnes