2017. november 21., kedd

Magas rangú anyaországi szakemberekkel Konferencia Szatymazon, a gazdák szolgálatában

Balta János  2017. november 21., 
A gazdák szolgálatában címmel megszervezett konferencia prezídiumában középen dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Szombaton a Szeged melletti Szatymazon A gazdák szolgálatában címmel konferenciát szerveztek, Arad megyei résztvevőkkel. A Dankó Pista Művelődési Házban a Szatymazi Gazdakör, Szatymaz Község Önkormányzata, a NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, az MTA Kertészeti Albizottság, SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság közreműködésével megszervezett tanácskozást dr. Pauk János, az MTA doktora, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője nyitotta meg. A rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt, védnökei között olyan anyaországi személyiségek szerepeltek, mint Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke.
A művelődési ház tárgyalótermében előkészített 56 fűszerpaprika mintát és a 70-nél több vörös-, illetve fehérbor-mintát a közönség megkóstolhatta, véleményezhette, a neves szakemberekből összeállt bíráló bizottság pedig értékelt
Köszöntőt mondott Barna Károly szatymazi polgármester, dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A továbbiakban A fűszerpaprika, az őszibarack és a bor aktualitásai a Homokhátságon témakörben termelők, kutatók és vállalkozók tartottak előadást. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter; Riesing József kereskedelmi igazgató, a Rubin Kft. részéről; Vas Róbert fűszerpaprika-termelő; Gyuris Mihály őszibarack-termelő és Tóth István, a Mórahalmi Hegyközség RT elnöke.
Záró gondolatainak adott hangot dr. Somogyi György, a Szatymazi Gazdakör elnöke.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átadta a termékverseny díjait, köztük az Arad megyei Csipkár Imre által vitt fűszerpaprika-őrlemények, ugyanakkor Balla Géza elismert borász, borbíra vörös- és fehér borai aranyminősítést, míg a gyoroki Pál János borai ezüst, illetve bronzminősítést érdemeltek ki a komoly megmérettetésen.
A Hogyan jussunk előre témakörben az eredményes gazdálkodás előmozdítása érdekében megszervezett szakmai előadásokon dr. Somogyi Norbert stratégiai főigazgató helyettes, NAIK; dr. Kókai Zoltán egyetemi docens, tanszékvezető, SZIE Élelmiszer-tudományi Kar; dr. Eszesné Tóth Katalin minőségügyi és élelmiszer-biztonsági tanácsadó; dr. Harangozó Tamás, a növénygenetikai erőforrások szakreferense tartott magas színvonalú, közérdekű előadást. Az előadókhoz címzett kérdések és válaszok, illetve hozzászólások és zárszó után Viniczai Sándor vezetésével borárverést szerveztek.
Az összegyűlt bor- és paprikamintákat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonainak adományozták.A szatymazi konferencián részt vevő Kocsik József AMMGE-elnök és Csipkár Imre megyei fűszerpaprika-szervező hasznos tapasztalatokkal tértek haza, de Kocsik József több, az Arad megyei gazdák tevékenységére komoly haszonnal kecsegtető tárgyalást is folytatott.