2015. augusztus 8., szombat

Hogyan lehet hatékonyabb a fotoszintézis?

2015. augusztus 03.Agroinform.hu
A fotoszintézis folyamatába avatkoznának bele amerikai kutatók, hogy a globális mezőgazdaság termelékenységének jelenlegi stagnálása ellenére is jusson elég táplálék a Föld lakóinak.
Hatékonyabbá tennék a fotoszintézist, azt a folyamatot, amikor a növények a Nap energiáját használva szénhidrátot (glükózt) állítanak elő szén-dioxidból és vízből, oxigén kibocsátása mellett. 
Ennek mindössze 1 százalékos a hatásfoka (jóval kisebb, mint például a napelemeké), azaz jócskán van benne tartalék. 
A kutatóknak több ötletük is van. 
Mivel a Nap felé forduló levelekhez több fény jut, mint amennyivel elboldogulnak, réteges lombkoronákat alakítanának ki. 
A legfelső levelek szinte függőlegesen állnának, és minél lejjebb van egy levél, annál inkább fekvő helyzetű volna – így lehetne a leghatékonyabban kihasználni a beeső fényt. 
A fény teljes spektrumából most csak igen keveset hasznosítanak a növények (csupán azt “látják”, amit az ember is), ezért géntechnológiai módszerekkel más-más fényelnyelő pigmenteket alakítanának ki a lombkorona különböző szintjein. 
A magasan lévő levelek a spektrum látható részére, a legalsók pedig az infravörös fényre lennének érzékenyek. 
Végül a fotoszintézishez nélkülözhetetlen RuBisCo nevű enzim működésén is változtatnának: a vegyület aktivitásának fokozása megnövelheti a levelek tömegét. 
Az elképzeléseket – állítja Robert Blankenship, az amerikai Washington Egyetemen folyó kísérletek egyik vezetője – akár néhány éven belül meg lehetne valósítani