2015. augusztus 8., szombat

Egy szobányi alapterületen ugyanaz a hozam érhető el, mint 6,5 hektáron!

2015. AUGUSZTUS 05. Szerző: L. G.
Kövirózsa a palackkertben - A függőleges kertészkedés ötletét egyrészt a helyhiány szülte, másrészt az az igény, hogy jusson zöld a városi környezetbe, a felhőkarcolókra, netán az erkélyre. Kevés a hely? Akkor függőlegesen használjuk ki a felületeket.
Függőleges kert - Forrás: Profimedia/Sciencephoto

Például hosszában félbevágunk néhány kétliteres PET-palackot, dróttal emeletesen egymás alá fűzzük őket, hogy felakaszthatók legyenek. Földet teszünk bele, néhány kövirózsát – s máris kész a függőleges kert. Gyerekek is elkészíthetik, remek dekoráció, de ha folyamatosan újabb PET-palackokat toldunk hozzá, akkor eltakarhatjuk vele a csúnyább falfelületet is. Így a palántanevelés is sokkal kevesebb helyet foglal el például a megfelelően kiképzett csőrendszeren.
Egyes fejlesztők állítják, hogy a függőlegesen elhelyezett termesztőtálcás rendszerekkel majdnem hússzoros hozamot érnek el, mint a hagyományos termeléssel. Emellett alacsonyabb vízfogyasztással üzemeltethető. Azt mondják, hogy ötvenfajta leveles zöldséget lehet nevelni urbánus körülmények között is, ami elképesztő lehetőség, hiszen így a töredékére csökkenne az áruszállításból fakadó környezetterhelés. Az amerikai Time magazin 2009-ben az év találmányának nevezte az egyik ilyen fejlesztést. Az első tetőkertet 2012-ben nyitották meg a kanadai Vancouverben. Tökéletesen kiszámított fényviszonyok mellett a pontosan kimért tápanyagok szükségtelenné teszik a növényvédő szerek használatát, miközben az íz- és tápanyagélmény maximális marad. A tervezők állítása szerint ezzel 15-20 négyzetméteres alapterületen ugyanaz a hozam érhető el, mint 6,5 hektáron.
Az állítás hihetetlennek tűnik, ám az irány mindenképpen elképesztő lehetőségeket mutat. A vertikális gondolat a dísznövénykertészetben a növényfalak építésében ölt testet. Ez a technológia annyira előrehaladott, hogy már kész, előre beültetett, modulszerű növényfalakat is vásárolhatunk. Dekoráció, már-már műalkotás – miközben oxigént ad és javítja a beltér klímáját. A vertikális kertek alapja a rozsdamentes acél vagy alumínium keretszerkezet, ehhez rögzítik a paneleket. Beépített öntöző- és tápoldat-adagoló rendszer garantálja a növények ellátását, amihez megfelelő szigetelést építenek be. A növényeket termőtalajban vagy hid rokultúrában nevelik. A technológia nem olcsó, a növényfalak négyzetmétere százezer forint feletti nagyságrendben számolandó. Ám ha élhetőbbé teszi a városi környezetet, a közösségi tereket, mindenképpen van létjogosultsága. Az otthon kertészkedőknek pedig izgalmas feladat a növényfal kialakítása.