2014.01.22. | Nagykároly.ro
A hétvégén rendezték meg Északkelet-Magyarország legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a 13. Nemzetközi Böllérversenyt. Napkorra számos község, város, baráti és céges társaság látogatott el, hogy részt vegyen a régi falusi disznóöléseket visszaidéző gasztronómiai találkozón.


A versengés a disznóölést megelőző úgynevezett fogópálinka, valamint a munka közben kínált forralt bor versenyével kezdődött. Majd az étkek, köztük a hurka és a kolbász minőségének, ízének összemérésével folyatódott.
Szakemberek értékelték a böllérek teljesítményét, a zsűri elnöke Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke volt, illetve tagként közreműködött Szoboszlai Gyula, nyíregyházi mesterszakács is.
A program estébe nyúlóan fejeződött be, s nap közben kulturális rendezvények szórakoztatták a több ezres közönséget, akik természetesen megkóstolhatták az ételeket, italokat is.
Fellépett az Igrice, az Akácvirág, a Mákvirág és a Mártogatós Néptáncegyüttes, a nyíregyházi 4 For Dance, a MagyarVista Szociál Club, a Cimbaliband, illetve Pál István Szalonna és Bandája.
A jó ebédhez szóló nótáról Radics Ferenc és zenekara, valamint Tolnai András énekes gondoskodott.

Kind Zsolt főmeckert választották a legjobb böllérnek, továbbá a kaplonyi csapat által elkészített hurka az ítészek szerint a második legjobb lett.
A község csapatának „módszerét" idén is számosan megcsodálták: a sváb hagyományoknak megfelelően, forró vízben forrázták és kopasztották a jószágot.





