2014.01.22. | Nagykároly.ro
A hétvégén rendezték meg Északkelet-Magyarország legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a 13. Nemzetközi Böllérversenyt. Napkorra számos község, város, baráti és céges társaság látogatott el, hogy részt vegyen a régi falusi disznóöléseket visszaidéző gasztronómiai találkozón.
A Nyíregyházával szomszédos település, Kaplony testvér falujának Napkorona Udvarházában kora reggel megkezdődött a hagyományos sertésvágás, az állatok kábításával és kivéreztetésével. Aztán a perzselésen, a bontáson, a húsok feldarabolásán és a főzésen volt sor.
A versengés a disznóölést megelőző úgynevezett fogópálinka, valamint a munka közben kínált forralt bor versenyével kezdődött. Majd az étkek, köztük a hurka és a kolbász minőségének, ízének összemérésével folyatódott.
Szakemberek értékelték a böllérek teljesítményét, a zsűri elnöke Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke volt, illetve tagként közreműködött Szoboszlai Gyula, nyíregyházi mesterszakács is.
A program estébe nyúlóan fejeződött be, s nap közben kulturális rendezvények szórakoztatták a több ezres közönséget, akik természetesen megkóstolhatták az ételeket, italokat is.
Fellépett az Igrice, az Akácvirág, a Mákvirág és a Mártogatós Néptáncegyüttes, a nyíregyházi 4 For Dance, a MagyarVista Szociál Club, a Cimbaliband, illetve Pál István Szalonna és Bandája.
A jó ebédhez szóló nótáról Radics Ferenc és zenekara, valamint Tolnai András énekes gondoskodott.
Természetesen idén is népes kaplonyi delegáció látogatott el az alkalomra. Nem is tértek haza „üres kézzel".
Kind Zsolt főmeckert választották a legjobb böllérnek, továbbá a kaplonyi csapat által elkészített hurka az ítészek szerint a második legjobb lett.
A község csapatának „módszerét" idén is számosan megcsodálták: a sváb hagyományoknak megfelelően, forró vízben forrázták és kopasztották a jószágot.