2014. január 21., kedd

IYFF-2014: KIVÉTELES LEHETŐSÉG A CSALÁDI GAZDASÁGOK TÁMOGATÁSÁRA

Ezernyi gazdálkodó világszerte megtartott rendezvények sokaságával fejezik ki a Családi Gazdaságok fontosságát párhuzamosan Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve -IYFF-2014 hivatalos megnyitójával, amelyre november 22-én New Yorkban kerül sor.
A világon elfogyasztott élelmiszerek 70 % családi gazdaságokból jön és a családok 40 %-a tartja fenn magát e tevékenységből.
A Worl Rural Forum (Nemzetközi Vidék Fórum), az IYFF-2014 civil társadalmi program koordinátora felhívja a figyelmet olyan politikai döntések szükségességére, amelyek támogatják a Családi Gazdaságok potenciáljának előmozdítását és a nemzetek azon jogának elismerését, hogy élelmiszerük többségét maguk termeljék meg.
Ezekben a napokban öt kontinens civil társadalmának szervezetei fel kívánják hívni a figyelmet a világ 20 országban tartott párhuzamos rendezvényeken arra a szerepre, amelyet a Családi Gazdaságok az országok jólétének és fejlődésének érdekében folytatnak azon alkalomból, hogy a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve -IYFF-2014 hivatalosan kezdetét veszi. Az eseményre New Yorkban kerül sor november 22-én az Egyesült Nemzetek székhelyén, ünnepélyes körülmények közepette, amely rámutat Családi Gazdaságok értékeire az Éhezés és Szegénység ellen folytatott harcban.
A Worl Rural Forum (Nemzetközi Vidék Fórum), a IYFF-2014 civil társadalmi program koordinátora és a nyilatkozat terjesztője öt kontinens 360 szervezetével együtt hivatalosan megnyitja a Nemzetközi Évet, amely különleges lehetőséget teremt a Családi Gazdaságok fejlesztésének népszerűsítésre, akiknek nem megfelelően elismert a jelentős szerepe és potenciálja az élelmezés biztonságában.
A WFR delegációja, amelyet José María Zeberio ügyvezető titkár és José Antonio Osaba, a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve - 2014 Civil Program Koordinátora - vesz részt holnap a hivatalos megnyitón New Yorkban az Egyesült Nemzetek, a FAO, az IFAD és más nemzeti szervezetekkel együtt.
Mezőgazdasági szervezetek, ngo-k, kutató központok és más szervezetek nemzeti bizottságokba tömörültek és az IYFF-2014 jelmondata szellemében szervezik tevékenységüket ebben az időszakban: „Etesd a világot, vigyázz a földre”. Ezernyi gazdálkodó és állampolgár vásárokon, sajtó tájékoztatókon, szemináriumokon és felvonulásokon vesz részt annak érdekében, hogy érvényesítsék a földeken és a tengereken dolgozó férfiak és a nők szerepét.
Többek között Szlovákiában, El Salvadorban és Kolumbiában számos mezőgazdasági kiállításra kerül sor. Az IYFF-2014 helyi nemzeti bizottságának köszönhetően új-zélandi farmerek találkoznak a nemzeti parlament képviselőivel miközben a Fülöp-szigeteken sajtókonferenciát tartanak. Az ugandai IYFF-2014 nemzeti bizottság fontos nyitó fesztivált készített elő felvonulással és kiállítással a Családi Gazdaságokról szóló elnöki beszéddel együtt. Costa Rica kormánya ugyancsak részt vesz a megnyitón, s Brazília IYFF-2014 nemzeti bizottsága vezeti a CONTAG 50 éves évfordulójának megemlékezését.
A Családi Gazdaságok megerősítése a leghatékonyabb eszköz az Éhség és Szegénység elleni küzdelemben. A világban elfogyasztott élelmiszer 70 %-át Családi gazdaságok állítják elő mindenféle formában és a világban a családok 40 %-a él ezen tevékenységből.
„Az Éhség és Alultápláltság elleni harc leghatékonyabb módja az élelmiszernek a fogyasztóhoz legközelebb eső előállítása, amelyet a Családi Gazdaságok végeznek és nem az, amelyet a hatalmas távolságokat átölelő befektetők.” mondja José Antonio Osaba. Hogy a világ milliónyi családi gazdájának a munkáját támogassák (2500 millió ember él vidéken mezőgazdasági munkából a fejlődő országokban) fontos, hogy az államok garantálják „biztonságos módon a földhöz, a vízhez, a tengerhez és más természeti erőforrásokhoz való hozzájutás jogát”. Továbbmenve „az emberek a saját élelmiszerének előállításához való jogát” el kell ismerni.