2014-01-19

Jelenleg a gazdáknak írásban kell bejelenteniük a pálinkafőzést a területi vámhatóságnál, a vámosnak pedig kétszer kell kiszállnia a helyszínre: először azért, hogy levegye a lepárló berendezésre helyezett hatósági zárat, majd azért, hogy visszategye. A Mediafax által ismertetett tervezet szerint a zárolás helyett a gazdák bevallása alapján fogják kiszámítani és behajtani a pálinkaadót. A főzés után legkésőbb három munkanapon belül kell majd bejelenteni, hogy hány fokos, és milyen mennyiségű párlat készült. Az ügymenet egyszerűsítésének szándékát azzal hozta összefüggésbe a hírügynökség, hogy most zajlik a pénzügyi hivatalok, a pénzügyőrség és a vámhatóság összevonása egy egységes adóhatósággá, a folyamat pedig létszám-leépítéssel jár együtt.
A saját használatra főzött 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,6 lej, az 55 fokos erdélyi pálinka után pedig literenként csaknem 13 lej jövedéki adót kell fizetni. Romulus Dascălu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett: az alkoholtermékek 70-80 százalékának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik Romániában.
MTI